19:17 19.02.2018

Зняття поліцейської охорони створює загрозу громадянам у суді, безпека яких гарантована Конституцією

4 хв читати
Зняття поліцейської охорони створює загрозу громадянам у суді, безпека яких гарантована Конституцією

Зняття Міністерством внутрішніх справ України охорони з судів створює загрозу громадянам у суді, безпека яких гарантована Конституцією України, заявив голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк.

"Вища рада правосуддя підкреслює, що мова не тільки про безпеку суддів, адже зняття охорони з суддів Міністерством внутрішніх справ створює загрозу безпеці громадян, які, відповідно до Конституції України, мають право на судовий захист і безпеку яких гарантована державою", - сказав І.Бенедисюк на засіданні Вищої ради правосуддя в понеділок.

На екстреному засіданні ВРП було зачитано звернення Шевченківського районного суду м.Києва, в якому відміталося, що "19 лютого 2018 року вранці, приблизно о 9:30 бійці Національної гвардії України, які здійснюють охорону, полишили приміщення Шевченківського районного суду міста Києва без повідомлення причин такого вчинку.

Він зазначив, що незгода з тим чи іншим судовим рішенням може бути розглянута в рамках процесуального законодавства через оскарження в суді вищої інстанції, а питання про неналежні дії судді вирішується через подання відповідної скарги до Вищої ради правосуддя і процедуру притягнення до дисциплінарної відповідальності відповідно до законів України з працевлаштування

Після завершення засідання ВРП І.Бенедисюк повідомив журналістам, що до Вищої ради правосуддя не надходило офіційного звернення про незаконність дій судді Шевченківського райсуду Києва, який відпустив трьох учасників масових заворушень на поруки нардепів, один з них міг поранити поліцейського в Києві.

І.Бенедисюк також розповів, що наразі велика частина судів охороняється поліцією, а частина - Національною гвардією.

Він також заявив, що всі спроби відповідно до закону створити Службу судової охорони в 2017 році не увінчалися успіхом: незважаючи на те, що був призначений керівник цієї служби і виділяються кошти, організація її структури не була завершена і Служба не була створена.

"У квітні-травні, здається, минулого року був призначений начальник Служби судової охорони, але він не став до виконання своїх обов'язків і Служба не була створена. Проблема в кадровому складі: потрібно створити правоохоронний орган, а для цього необхідна відповідна кваліфікація і забезпечити нейтральність особи, яка буде виконувати це завдання", - сказав глава ВРП, нагадавши, що раніше охороною судів опікувався спецпідрозділ МВС України "Грифон".

Як повідомлялося, міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що вимагає негайної реакції ВРП на дії судді Шевченківського районного суду Києва, який відпустив з-під арешту людину, "що завдала вогнепального поранення поліцейському в той час, коли він охороняв суд від вторгнення туди радикалів". "Суд по суті схвалив стрілянину в поліцейського, вважаючи це не тяжким злочином. Це жахливе рішення, яке зобов'язує мене як міністра... вжити адекватних заходів реагування", - написав А.Аваков на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

Крім того, глава відомства звернувся до прем'єр-міністра з проханням скликання позачергового засідання Кабміну. "Я не бачу, як в таких умовах поліцейські та гвардійські сили можуть виконувати не властиву для себе функцію охорони судів", - зазначив він.

"Відповідно до ст.160 закону України про судоустрій і статус суддів, відповідну охорону судів має надавати спеціальна служба судової охорони. Створення цієї служби котрий рік саботується співробітниками Державної судової адміністрації... Буду вносити проект постанови Кабміну про припинення функцій охорони судових установ з боку Нацполіції та Нацгвардії. Нехай тепер охороняють себе самі, якщо в перехідному періоді вважають вогнепальне поранення поліцейського незначною провиною", - написав А.Аваков.

Шевченківський райсуд звернувся до ВРП, повідомивши, що вранці в понеділок бійці Нацгвардії, які здійснюють охорону, полишили приміщення суду "без повідомлення причин такого вчинку". У листі звертається увага на те, що в Шевченківському райсуді неодноразово виникали ситуації, які мали всі ознаки небезпеки для життя і здоров'я працівників суду, учасників судового засідання і суттєво порушували громадський порядок, перешкоджали проведенню судових засідань або зривали їх. Зазначено, що неодноразово в результаті таких подій було пошкоджено майно суду. Також наголошується, що в суді розглядається низка резонансних справ, що також підвищує рівень небезпеки для працівників суду й осіб, які перебувають у його приміщенні.

Директор департаменту комунікації МВС України Артем Шевченко в ефірі телеканалу "112 Україна" заявив, що міністр А.Аваков своєю ініціативою про припинення охорони судів звертає увагу суддів на затягування створення спеціальної служби охорони, як це передбачено статтею 160 основного закону про судову реформу. А.Шевченко наголосив, що охорона судів поліцією і Національною гвардією є тимчасовою, а не постійною функцією МВС.

15 лютого під час обрання запобіжного заходу меру Одеси Геннадію Труханову біля будівлі Солом'янського райсуду Києва періодично виникали сутички. Того дня в районне управління поліції були доставлено 36 активних учасників сутички біля суду, серед них - чоловік, який застосував вогнепальну зброю і поранив поліцейського.

За інформацією народного депутата Єгора Соболєва, Шевченківський райсуд Києва відпустив трьох учасників зіткнень на поруки нардепів: активіста руху "Визволення" Олександра Федорченка (позивний "Брест"), добровольця "Донбасу" Микола Чудовського (позивний "Чудо"), добровольця з Грузії Луку Чхетія (позивний "Лука"). За інформацією ЗМІ, один з них міг поранити поліцейського.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НАТО зацікавлене в досвіді України у веденні комунікацій під час війни - Мінкультури

Окупанти вночі обстріляли Селидове, поранено 4 місцевих жителів - прокуратура

Окупанти обстріляли Конотоп, Середину-Буду і 23 села Сумської області за добу, про постраждалих не повідомляють

ЄС підготував законопроєкт про передачу Україні прибутку від заморожених активів РФ у липні поточного року - ЗМІ

На запорізькому напрямку воїни ССО спалили десять одиниць важкої та автотехніки ворога

Унаслідок обстрілів РФ на Донеччині за добу загинув один місцевий житель, ще п’ятеро дістали поранення

За добу окупанти обстріляли близько 20 населених пунктів Харківщини, постраждав мирний мешканець

В Одеській області вночі ліквідовано два розвідувальні дрони противника

У Херсонській області за добу через обстріли РФ загинуло троє людей

За добу Сили оборони ліквідували 840 окупантів і 30 артилерійських систем

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА