19:48 19.02.2018

Затримано голову Банку Латвії

3 хв читати
Затримано голову Банку Латвії

Бюро із запобігання та боротьби з корупцією (БЗБК) Латвії у рамках кримінального процесу затримало президента Банку Латвії Ілмара Рімшевича, повідомили агентству BNS у бюро прем'єр-міністра Маріса Кучінскіса в неділю.

"Наразі ні я, ні будь-яка інша посадова особа не мають жодних підстав втручатися в роботу БЗБК. Установа працює професійно і точно. Щойно керівництво БЗБК вважатиме за можливе надати суспільству інформацію про перебіг розслідування, воно негайно це зробить. Уряд повністю довіряє Бюро і готовий надати йому всю необхідну підтримку, не допускаючи ніякого впливу на роботу БЗБК", - йдеться в заяві прем'єра для ЗМІ.

"Я, як глава уряду, міністр фінансів Дана Рейзніеце-Озола і уряд стежитимемо за тим, щоб Банк Латвії повноцінно і якісно виконував усі покладені на нього обов'язки. Немає ніяких ознак загрози фінансовій системі Латвії. У понеділок, 19 лютого, буде скликано надзвичайне засідання Кабінету міністрів ", - повідомив М.Кучінскіс.

БЗБК 16 лютого провело обшуки за місцем роботи І.Рімшевича і в його будинку в Лагстіні, повідомило в суботу ЛТБ. Допит голови Банку Латвії тривав до пів на другу ночі, повідомило BNS.

Тим часом, за даними агентства, затримано підприємця Маріса Мартінсонса, який займався мікрокредитуванням і будівельним бізнесом.

БЗБК перевіряє інформацію про те, що колишній адміністратор неплатоспроможності Маріс Спрудс і високопоставлений працівник фінансового сектору вимагали хабар у найбільшого акціонера Norvik banka Григорія Гусельникова.

І.Рімшевич працює в Банку Латвії з 1992 року, тоді він обіймав посаду заступника голови, він очолив ЦБ 20 грудня 2001 року.

Як заявив BNS президент Латвії Раймонд Вейоніс, І.Рімшевіч має піти у відставку, щоб зменшити негативні наслідки не лише для фінансового сектора Латвії, але і для репутації держави загалом. "Наша мета - правова держава. Тому правоохоронні органи і органи фінансового нагляду мають продовжувати роботу незалежно, принципово і оперативно, щоб кожен житель Латвії був впевнений, що, незалежно від статусу, посади і впливу корупційні та кримінальні дії неприпустимі, і винні будуть притягнуті до відповідальності", - сказав він.

Події у фінансовому секторі Латвії детально обговорюватимуть цього тижня на засіданні Ради з національної безпеки, додав президент.

У свою чергу, міністр фінансів країни Д.Рейзніеце-Озола заявила напередодні журналістам, що І.Рімшевіч, затриманий раніше після багатогодинного допиту в антикорупційному бюро, має скласти посадові повноваження, доки тривають слідчі дії. Міністр не прокоментувала причини затримання глави Банку Латвії.

Тим часом, як повідомив представник Центробанку Яніс Сілакалнс, обов'язки глави ЦБ виконуватиме заступник І.Рімшевіча Зоя Размуса.

Латвійська банківська система минулого тижня двічі опинялася в центрі корупційних скандалів. 13 лютого Мінфін США позбавив ABLV Bank AS доступу до американської фінансової системи. За даними американської влади, другий за обсягом активів латвійський банк займався відмиванням грошей, а також сприяв незаконним транзакціям і корупції. У прес-релізі відомства латвійський банк обвинувачують у зв'язках з Північною Кореєю та іншими проблемними країнами зі списку ООН, а також в великомасштабних незаконних операціях для контрагентів з Азербайджану, Росії та України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Україні частка негрошових соціальних послуг становить лише 6% - Жолнович

Експрацівник оборонного заводу в Миколаєві за допомогою дронів шпигував для ворога за комплексами ППО

В Україні зростає "чорний ринок" документів про підвищення кваліфікації для вчителів - освітній омбудсмен

НАТО зацікавлене в досвіді України у веденні комунікацій під час війни - Мінкультури

Окупанти вночі обстріляли Селидове, поранено 4 місцевих жителів - прокуратура

Окупанти обстріляли Конотоп, Середину-Буду і 23 села Сумської області за добу, про постраждалих не повідомляють

ЄС підготував законопроєкт про передачу Україні прибутку від заморожених активів РФ у липні поточного року - ЗМІ

На запорізькому напрямку воїни ССО спалили десять одиниць важкої та автотехніки ворога

Унаслідок обстрілів РФ на Донеччині за добу загинув один місцевий житель, ще п’ятеро дістали поранення

За добу окупанти обстріляли близько 20 населених пунктів Харківщини, постраждав мирний мешканець

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА