16:14 20.02.2018

НАБУ закінчило досудове розслідування "бурштинової справи" і відкрило матеріали справи підозрюваним

2 хв читати
НАБУ закінчило досудове розслідування "бурштинової справи" і відкрило матеріали справи підозрюваним

Детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) завершили досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактами отримання неправомірної вигоди за сприяння іноземній компанії в здійсненні видобутку бурштину (так звана "бурштинова справа").

"15 лютого 2018 року стороні захисту (шести підозрюваним, зокрема двом народним депутатам України) відкрито доступ до матеріалів слідства", - поінформували у вівторок у прес-службі НАБУ.

У Бюро також зазначають, що слідство встановило як мінімум 5 епізодів злочинної діяльності, у результаті якої підозрювані отримали від представника іноземної компанії неправомірну вигоду на загальну суму понад $300 тис. Ці кошти отримали підозрювані для забезпечення підготовки законопроектів, незаконного впливу на посадових осіб Держгеокадастру, Держлісагентства, Держгеонадр України, органів місцевого самоврядування з метою безперешкодного прийняття рішень на користь зазначеної іноземної компанії.

Як повідомлялося, 19 червня 2017 року стало відомо про затримання охоронця народного депутата Борислава Розенблата (фракція "Блок Петра Порошенка") при отриманні хабара в сумі $200 тис. За вирішення питання з ліцензуванням видобутку бурштину. Пізніше низка ЗМІ з посиланням на джерело в НАБУ повідомили, що хабар, за який затримано охоронця, призначався двом парламентаріям, зокрема Максиму Полякову (фракція "Народний фронт").

Сам М.Поляков назвав дії НАБУ "політичним замовленням", а також заявив про тиск на його дружину і помічників. Б.Розенблат заявив про готовність надати свідчення у ситуації навколо затримання його помічника (охоронця), але поки що, за його словами, НАБУ його не допитувало. Він розцінює факт затримання співробітниками НАБУ його помічника як помсту за його діяльність із легалізації видобутку бурштину.

20 червня керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький повідомив, що у рамках розслідування кримінального провадження про незаконний видобуток бурштину затримано шість осіб. "Загалом станом на сьогодні затримано шістьох осіб. Це троє помічників народних депутатів, один охоронець нардепа, два представники громадської організації, що займається боротьбою з корупцією", - сказав він на спільній з директором НАБУ брифінгу.

21 червня 2017 року генпрокурор Юрій Луценко вніс до Верховної Ради подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання і арешт народних депутатів М.Полякова і Б.Розенблата. Парламент 11 липня дав згоду на притягнення до кримінальної відповідальності М.Полякова, однак відмовив у наданні згоди на затримання та арешт.

У жовтні стало відомо, що детективи НАБУ мають нові відомості в "бурштиновій справі", тому підозра щодо дій М.Полякова потребує уточнень. Однак, вказали в Бюро, НАБУ і САП залишають незмінною свою позицію щодо кваліфікації злочину, у вчиненні якого підозрюють М.Полякова - як і раніше, йдеться про ч. 4 ст. 368 КК.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА