10:32 22.02.2018

Закон щодо Донбасу передбачає перехід від АТО до операції Об'єднаних сил

3 хв читати
Закон щодо Донбасу передбачає перехід від АТО до операції Об'єднаних сил

У рамках реалізації закону про особливості державної політики щодо забезпечення суверенітету України на тимчасово окупованих територіях Донбасу триває зміна формату антитерористичної операції на операцію Об'єднаних сил, яку очолить військове керівництво, зазначає начальник Генштабу Збройних сил України Віктор Муженко.

"Закон, який 20 лютого підписав президент України, систематизує задіяння ЗСУ для виконання завдань тих, які вони виконували в АТО, і зміну формату основної операції. Буде завершена АТО, і ми перейдемо до операції Об’єднаних сил. Це передбачає чітку структуру системи управління, підпорядкованість визначених сил і засобів військовому керівництву, створення об’єднаного оперативного штабу як основного органу управління цією операцією на території Донецької та Луганської областей", - сказав В.Муженко в інтерв'ю радіо "Свобода".

За його словами, це дасть змогу систематизувати задіяння підрозділів ЗСУ і підрозділів та сил інших складових сектору безпеки, "більш ефективно і в рамках правового поля застосовувати ЗСУ".

За словами В.Муженка, очолить штаб Об'єднаних сил "людина з бойовим досвідом".

"У нас є відповідні кандидатури. Вони потребують певної процедури узгодження. І після цього в найкоротші терміни їх буде подано президенту України для затвердження такої кандидатури. Це буде людина, яка має бойовий досвід і достатньо навичок, знань і практичного досвіду для того, щоб виконувати такі завдання", - сказав начальник генштабу ЗСУ.

Як повідомлялося, 18 січня 2018 року Верховна Рада ухвалила закон "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій і Луганській областях". Закон визначає, що тимчасова окупація РФ територій України, незалежно від її тривалості, є незаконною і не створює для РФ жодних територіальних прав.

Відповідно до закону, тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях визнаються частини території України, в межах яких збройні формування і окупаційна адміністрація РФ встановили та здійснюють спільний контроль: сухопутна територія та її внутрішні води в межах окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей, внутрішні морські води, прилеглі до цієї території, надра під територіями та повітряний простір над цими територіями.

У преамбулі закону в частині визначення дати початку окупації Російською Федерацією частини території України дається відсилання до закону "Про забезпечення прав і свобод громадян та правового режиму на тимчасово окупованій території України", в якому визначено дату початку окупації Криму.

Межі та перелік районів, населених пунктів тимчасово окупованих територій на Донбасі визначатиме президент України за поданням Міністерства оборони України, яке має бути підготовлене на підставі пропозицій Генштабу ЗСУ.

У межах тимчасово окупованих територій у Донецькій і Луганській областях діє особливий порядок забезпечення прав і свобод цивільного населення.

Відповідно до закону, факт остаточного виведення і відсутності збройних формувань РФ на Донбасі встановлюватимуть міністр оборони України та міністр внутрішніх справ України шляхом внесення спільного подання президенту України, який на цій підставі прийматиме відповідне рішення.

Стратегічне керівництво силами та засобами, які залучаються до здійснення заходів щодо забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі та стримування збройної агресії РФ, здійснює Генштаб, а керівництво безпосередньо в Донецькій і Луганській областях - командувач Об'єднаних сил, якого призначає президент України за поданням начальника Генштабу.

Командувач Об'єднаних сил реалізовуватиме свої повноваження через Об'єднаний оперативний штаб ЗСУ.

Президент України Петро Порошенко підписав цей закон 20 лютого.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА