12:12 24.02.2018

Правоохоронці оглядали журналісток в Оболонському суді Києва в рамках закону, щоб уникнути провокацій – поліція

3 хв читати

У поліції заявляють, що правоохоронці діяли в Оболонському районному суді Києва перед засіданням 21 лютого, коли очікувалася участь у процесі президента України Петра Порошенка, відповідно до закону.

"Під час подій в Оболонському суді Києва поліція діяла у суворій відповідності до законодавства. Всі заходи здійснювалися з метою забезпечення громадської безпеки і порядку, а також щоб уникнути провокацій", – йдеться в повідомленні департаменту комунікації Національної поліції України на сторінці поліції Києва у "Фейсбуці" в суботу.

У відомстві нагадали, що 21 лютого в Оболонському райсуді Києва проходив розгляд справи про державну зраду колишнього президента України Віктора Януковича. У зв'язку з запланованою участю у судовому засіданні нинішнього глави держави П.Порошенка на території суду і в самій будівлі було введено "передбачені законодавством України заходи безпеки, узгоджені з Управлінням державної охорони".

Правоохоронці проводили поверхневий огляд громадян, які бажаи взяти участь у засіданні суду. Ці заходи здійснювалися в суворій відповідності до ст. 29 Закону України "Про Національну поліцію", оскільки сприяли виконанню покладених на поліцію завдань щодо забезпечення громадської безпеки і порядку, а також особистої безпеки учасників судового засідання.

"Огляд громадян полягав у проханні розстебнути верхній одяг. Цей огляд проводили співробітники поліції однієї статі з громадянами, що бажали потрапити на судове засідання, як це і передбачено ч. 3 ст. 34 закону України "Про Національну поліцію", – йдеться в повідомленні поліції.

Водночас зазначено, що завдяки проведеним поліцією заходам вдалося запобігти провокаційним діям представниці одного з громадських рухів. З жінкою було проведено профілактичну бесіду про неприпустимість вчинення правопорушень, після чого її відпустили.

Як повідомлялося, вранці 21 лютого, коли мав відбутися допит П.Порошенка в Оболонському райсуді, перед початком судового засідання були вжиті посилені заходи безпеки. Зокрема, журналістам необхідно було пройти кордони охорони з рамками-металошукачами, а журналісток в окремому приміщенні оглядали на предмет наявності написів на тілі щоб уникнути прецедентів з акціями руху Femen, що раніше мали місце.

Водночас П.Порошенко дав свідчення в режимі відеоконференції з адміністрації глави держави, не відвідуючи будівлі Оболонського райсуду.

У свою чергу, як повідомив на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук" адвокат Ярослав Яценко, в середу вранці в Оболонському райсуді було затримано активістку Femen, яку відпустили "після п'яти годин незаконного утримування в Оболонському управлінні поліції". "При цьому їй не пред'явили жодних звинувачень і претензій до неї поліцейські не мають. Як мені сказав начальник управління, поліцейські п'ять годин поспіль пили з активісткою чай і роз'яснювали, що негоже в судах оголювати своє тіло. При цьому, звичайно ж, вона чаювала з ними в поліції абсолютно добровільно. За фактом активістку п'ять годин просто не випускали з поліції і приховували її місцезнаходження", – уточнив адвокат.

Пізніше прес-секретар глави Української держави Святослав Цеголко заявив, що П.Порошенко вважає неприпустимими дії представників силових органів щодо представників ЗМІ в Оболонському райсуді. "Просимо вибачення у всіх журналістів і чекаємо на результати службового розслідування", – написав він.

У свою чергу в Управлінні державної охорони України заявили, що не давали окремих вказівок щодо особливої перевірки жінок, зокрема представниць медіа, в Оболонському райсуді і не здійснювали таких перевірок самостійно. "УДО категорично засуджує такі дії окремих правоохоронців і просить вибачення за їх обурливу поведінку", – заявили у відомстві.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини (омбудсмен Валерія Лутковська направила звернення в Головне управління Національної поліції у Києві та Оболонське управління Національної поліції у Києві про проведення службового розслідування за фактом вчинення співробітниками поліції дій, що принижують гідність жінок, і які є дискримінаційними за ознакою статі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА