08:21 26.02.2018

Рада ЄС без обговорення продовжить індивідуальні санкції проти РФ

3 хв читати
Рада ЄС без обговорення продовжить індивідуальні санкції проти РФ

На засіданні Ради ЄС із закордонних справ у понеділок в Брюсселі глави МЗС країн Євросоюзу, як очікується, затвердять продовження обмежувальних заходів щодо російських фізичних і юридичних осіб за "підрив або загрозу територіальній цілісності, суверенітету і незалежності України".

Як повідомлялося, комітет постійних представників країн Євросоюзу (Coreper) погодив 21 лютого продовження цих санкцій.

"Мова йде про санкції, термін яких добігає кінця 15 березня. Вони продовжені на 6 місяців до 15 вересня. У нинішньому списку немає ніяких змін ні стосовно фізичних, ні юридичних осіб", - прокоментував це рішення "Інтерфаксу" європейське джерело в Брюсселі.

"Офіційне рішення щодо продовження відбудеться на засіданні Ради ЄС із закордонних справ у понеділок, 26 лютого", - додав він.

У документах Coreper цей пункт значиться в переліку питань до утвердження без обговорення.

Засідання ради, як і зазвичай, почнеться з дебатів, присвячених найбільш актуальним питанням міжнародного порядку. Очікується, що головна увага буде зосереджена на Сирії - ситуаціях в Східній Гуті і в Африці. Заплановано також обмін думками за підсумком конференції високого рівня з проблематики африканського регіону Сахель, яка  відбулася в Брюсселі 23 лютого.

Коментуючи журналістам в минулий четвер порядок денний Ради ЄС на умовах анонімності, високопоставлений європейський чиновник висловив тривогу Євросоюзу в зв'язку з тим, що відбувається в Східній Гуті.

"Це абсолютно неприпустимо. Ми закликаємо до припинення військових дій в Східній Гуті", - сказав співрозмовник ЗМІ, підкресливши пріоритет ООН у врегулюванні сирійської кризи.

На неформальному саміті 27 держав ЄС, що збирався в Брюсселі 23 лютого, глава Євроради Дональд Туск звинуватив Росію та Іран у підтримці режиму Башара Асада, який, за його словами, піддає жорстоким бомбардуванням цивільне населення.

"Ми вимагаємо, щоб вони зупинили це насильство. ЄС закликає негайно припинити вогонь і забезпечити невідкладний гуманітарний доступ і захист цивільних осіб", - заявив Д.Туск на прес-конференції в минулу п'ятницю.

В рамках основного порядку денного міністри закордонних справ ЄС обговорять відносини з Молдовою і підтвердять свою всебічну допомогу реформам, що проводяться в країні.

"Ми підтримували і продовжимо підтримувати реформи, які здійснюють влади республіки, включаючи нашу макроекономічну допомогу", - сказав європейське джерело.

Глави МЗС країн ЄС обміняються думками щодо ситуації в країні. Дискусія також буде присвячена реалізації поглибленої і всеосяжної зони вільної торгівлі, зобов'язанням ЄС щодо розвитку країни і перспективам на майбутнє до наступних парламентських виборів.

Очікується також обговорення ролі Молдавії в програмі ЄС "Східне партнерство" і її участі в сфері безпеки.

У матеріалах до цього засідання зазначається, що "в перспективі майбутніх виборів (в Молдавії - ІФ) Рада змушена повідомити, що вона шкодує, що новий виборчий закон не врахував деякі принципові рекомендації, сформульовані в спільному висновку Венеціанської комісії Ради Європи та Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ". У документі нагадується, що "прозорі, відкриті для всіх і такі, що заслуговують на довіру вибори на центральному та місцевому рівнях набувають капітального значення".

"Рада має також нагадати, що свобода ЗМІ і плюралізм необхідні для демократичного суспільства, і в цьому контексті закликати Молдавію провести реформи проти концентрації акцій ЗМІ, що гарантують свободу ЗМІ і плюралізм", - відзначають в Брюсселі.

"Рада також підкреслить, що необхідно невідкладно подвоїти зусилля для проведення більш енергійної боротьби проти корупції, яка приведе до конкретних результатів і, окрім іншого, буде супроводжуватися поглибленої реформою юридичної системи, включаючи відповідну міністерську структуру", - йдеться в матеріалах, опублікованих радою.

У них також вказується на те, що "рада буде наполягати, що все це має на увазі проведення поглиблених розслідувань і подальших неупереджених і вичерпних судових заходів щодо всіх осіб, залучених до масштабного банківського шахрайства, розкритого в 2014 році".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА