15:59 26.02.2018

Міжпарламентська конференція з безпеки Молдови, Грузії та України відбудеться 2 березня в Кишиневі

2 хв читати
Міжпарламентська конференція з безпеки Молдови, Грузії та України відбудеться 2 березня в Кишиневі

Представники законодавчих органів 11 країн, зокрема парламентів Грузії, України, Швеції, Норвегії, Литви та Латвії, підтвердили участь в організованій в Молдові конференції з безпеки, повідомили "Інтерфаксу" в понеділок в прес-службі парламенту Молдови.

Перша Міжпарламентська конференції з проблем безпеки "Грузія, Республіка Молдова та Україна: "Східне партнерство" і поточні виклики безпеки" відбудеться 2 березня в Кишиневі.

Вона організована в партнерстві з Атлантичною радою США за ініціативою голів парламентів Молдови, Грузії та України. Обговорюватимуться проблеми дезінформації, інформаційної, енергетичної безпеки та спільні актуальні виклики, економічне зростання і верховенство права у рамках "Східного партнерства".

Згідно з повідомленням прес-служби парламенту Молдови, участь у конференції також підтвердили депутати Європарламенту та представники Конгресу США. На неї також планують приїхати виконавчий віце-президент Атлантичної ради Деймон Вілсон, екс-голова Freedom House Девід Кремер, директор Центру "Євразія" Джон Гербст, екс-посол США в Молдові Асіф Чодрі, заступник директора Об'єднаного королівського інституту з дослідження питань безпеки та оборони Джонатан Еял, колишній заступник генсека НАТО Александр Вершбоу.

Голова парламенту Молдови Андріан Канду минулого тижня зазначав, що "Молдова, Грузія та Україна стикаються з тими самими проблемами, пов'язаними з територіальною цілісністю і замороженими конфліктами". За його словами, також на конференції відбудуться дискусії "щодо енергетичної безпеки, дезінформації та пропаганди".

Він зазначив, що всі три країни перебувають у тій самій фазі європейської інтеграції, що відбувається на базі угоди про асоціацію з ЄС та угоди про поглиблену і всеосяжну зону вільної торгівлі, а також спрощеного візового режиму". "У нас ті самі проблеми на рівні реформ, безпеки та євроінтеграції. Ми маємо спільно вирішувати ці питання", - сказав А.Канду.

За підсумками конференції в Кишиневі буде прийнята спільна декларація, також планується створити спільну тристоронню комісію парламентів Молдови, Грузії та України для спільного вирішення зазначених проблем.

Водночас президент Молдови Ігор Додон вважає майбутню конференцію "черговим антиросійським кроком".

"Правляча в Молдові Демпартія хоче показати США, як вона їм віддана, до речі, віддана більше Вашингтону, ніж Брюсселю. Але вони не розуміють, що ситуація зміниться, великі країни сядуть за стіл переговорів, але їх, ДПМ, ніколи не приймуть в Росії, а на заході - забудуть. Загравання з геополітикою вдарить по них же, насамперед по ДПМ", - цитують молдовські ЗМІ виступ І.Додона напередодні на одному з місцевих телеканалів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВР ухвалила в першому читанні законопроєкт про посилення відповідальності за незаконний обіг підакцизних товарів

Профільний комітет рекомендував ВР прийняти за основу законопроєкт про захист інтересів власників земельних паїв

США готують пакет озброєнь для України на $1 млрд

ВР має намір визначити Держспецзв'язку органом, що реалізує політику щодо забезпечення безпілотними системами та засобами РЕБ

Уряд виділив ще понад 8 млрд грн на будівництво фортифікацій - Шмигаль

Для повноцінного запуску Держреєстру нерухомих пам'яток потрібно понад 5 років - Шуляк

Кабмін звільнив Половенка з посади заступника міністра оборони

ВР прийняла за основу законопроєкт про дерегуляцію ринку торгівлі вживаними авто - Гетманцев

ВР удосконалить порядок ведення військового обліку під час війни

Посол України в США: Сенат розпочне розгляд законопроєкту про допомогу Україні о 20:00 за Києвом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА