11:07 27.02.2018

МЗС Угорщини викликає посла України у зв'язку з повторним підпалом офісу КМКС в Ужгороді

2 хв читати
МЗС Угорщини викликає посла України у зв'язку з повторним підпалом офісу КМКС в Ужгороді

Посла України в Угорщині Любов Непоп викликали до Міністерства закордонних справ Угорщини у вівторок в зв'язку з нападом на офіс Товариства угорської культури Закарпаття (Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség - КМКС) в Ужгороді, повідомляється на офіційному сайті угорського уряду.

Глава МЗС Угорщини Петер Сіярто заявив, що спілкувався вранці з главою КМКС Ласло Бензовічем, який розповів йому про повторний, уже другий за місяць, напад на офіс організації.

"В Україні відбуваються "дивні процеси", розвиваються екстремістські політичні ідеї ... Це видно за законами, які ухвалює український парламент і які серйозно обмежують права меншин, і, мені здається, що таким чином залякують представників угорської національної громади в Закарпатті", - зазначив глава угорського зовнішньополітичного відомства.

Він наголосив, що це є неприйнятним, і що Україна має контролювати дії екстремістів, якщо прагне в ЄС і НАТО.

П.Сіярто також заявив, що зустрінеться з Верховним комісаром ОБСЄ прав людини з наміром донести йому необхідність розгортання наглядової місії в Закарпатській області.

У свою чергу, Л.Непоп зазначає, що "рішуче засудження таких ганебних провокацій і конкретні заходи, щоб знайти і покарати винних, - це однозначна позиція української сторони". "Ми протидіятимемо будь-яким спробам похитнути міжнаціональний мир як у регіоні, так і в Україні загалом... Українські компетентні органи працюють над тим, щоб знайти і покарати винних у нинішній неприпустимій акції", - написала вона на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

При цьому посол нагадала, що попередній підпал КМКС був цілеспрямованою акцією, скоєною двома громадянами Польщі, послідовниками праворадикальної організації "Фаланга", "члени якої брали участь в бойових діях на Донбасі на стороні російського агресора". "Закликаю вже зараз замислитися над тим, кому вигідна така акція в умовах нинішнього загострення в українсько-угорських відносинах, і спільно протидіяти всім спробам посварити Україну і Угорщину, використовуючи зокрема й такі брудні методи", - написала Л.Непоп.

Як повідомлялося, в Ужгороді в ніч на вівторок, 27 лютого, сталася пожежа в офісному приміщенні на Православній набережній, в якому розташований офіс КМКС. унаслідок пожежі ніхто не постраждав, проте вигоріло близько 25 кв.м. на першому поверсі. Джерела в правоохоронних органах повідомляють, що пожежі передував вибух у будівлі.

Це вже друга спроба підпалу цього офісу - перший стався вранці 4 лютого, коли невідомий кинув пляшку із запальною сумішшю у вікно будівлі. Слідство встановило, що до скоєння правопорушення можуть бути причетні громадяни Польщі Адріан Марглевській і Томаш Рафал Шімковяк, які, за даними правоохоронців, мають проросійські погляди і симпатизують терористичним організаціям.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА