20:46 08.03.2018

У Грузії мобілізують зусилля на боротьбу з мармуровими клопами

2 хв читати

В Грузії готуються до повномасштабної боротьби з мармуровими клопами (азіатські щитники), яка планується з середини весни, щоб максимально мінімізувати шкоду, яка завдається цими комахами-шкідниками, чиє масове нашестя в минулому році створило серйозні проблеми на заході країни.

В рамках розробленої урядом стратегії в четвер у Тбілісі відбувся міжнародний симпозіум "Мармуровий клоп (Halyomorpha halys) - глобальний виклик, міжнародний досвід і кращі шляхи вирішення проблем", на якому вчені і фахівці з різних країн обмінювалися з грузинськими колегами накопиченим досвідом боротьби з цим шкідником .

"У США ми вже майже 12 років боремося з мармуровими клопами, які не тільки для нас, але і для всього світу стали великим викликом", - заявив журналістам президент компанії Trece Inc Білл Лінгрен, який знаходиться на симпозіумі в складі групи американських фахівців.

За його словами, для подолання кризи була розроблена система феромонів, застосовувалися пастки, а до того здійснювали і хімічну обробку, але потім зрозуміли, що необхідний комплексний підхід до вирішення цієї проблеми. "Свого часу думали навіть завезти біологічного ворога мармурового клопа, але вийшло так, що він сам прилетів і поширився", - сказав Б. Лінгрен.

При цьому він зазначив, що масштаби поширення мармурового клопа в Грузії дуже великі. Хоча, за оцінкою американського фахівця, "влада контролює ситуацію і комплексно підходить до боротьби з цим шкідником".

У свою чергу, керівник Національного агентства продовольства Грузії Зураб Чекурашвілі зазначив, що вже існуючий у світі досвід боротьби з мармуровими клопами допоможе країні знайти найбільш ефективні методи для вирішення цієї проблеми.

"Знання та компетенція наших зарубіжних колег, і що головне, їх практичний досвід обнадіює і переконує нас в тому, що ми на правильному шляху", - сказав журналістам З.Чекурашвілі.

За його словами, заплановані дієві заходи, в тому числі система фітосанітарного моніторингу на наявність шкідника в масштабах всієї країни, а також використання біологічних і хімічних препаратів, механічних та інших засобів проти мармурового клопа.

"Вивчається також можливість використання природного антагоніста цих шкідників, над чим зараз працює спеціально створена науково-консультаційна група у співпраці з міжнародними експертами", - заявив З.Чекурашвілі.

У минулому році мармурові клопи завдали великої шкоди сільському господарству Грузії, знищивши на великих площах врожаї фундука (лісового горіха), кукурудзи та фруктових садів на заході країни і дісталися до Тбілісі. Незважаючи на вжиті заходи, в результаті яких за допомогою спецтехніки, включаючи авіацію, хімічній обробці були піддані понад 100 тис. гектарів сільгоспугідь, поширення популяції шкідника зупинити не вдалося.

Батьківщиною мармурового клопа є країни Південно-Східної Азії, включаючи Китай, Японію, країни Корейського півострова, В'єтнам. У Грузії вони вперше з'явилися в 2015 році.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українські прикордонники після бою з диверсантами РФ на Сумщині змусили їх відступити

Зеленський у Києві зустрівся з канцлером казначейства Великої Британії Гантом

Російська армія вночі обстріляла Дніпровський район Херсона, ніхто не постраждав - ОВА

Суд заарештував намісника Святогірської лаври на 60 діб

У прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей за добу зафіксовано 14 обстрілів із боку РФ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

Асоціації АПК заявляють про підтримку міністра і просять ВАКС врахувати цей факт у слуханні про його арешт і заставу

Унаслідок обстрілів у Херсонській області троє людей отримали поранення

Зранку на Черкащині ППО знищила "швидкісну повітряну ціль", пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, постраждали шестеро людей

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА