21:55 08.03.2018

ЄС чекає пропозицій Великої Британії стосовно вирішення ірландської проблеми

2 хв читати
ЄС чекає пропозицій Великої Британії стосовно вирішення ірландської проблеми

Відкидаючи пропозиції ЄС щодо врегулювання ірландської проблеми в рамках Brexit, Велика Британія поки не запропонувала свого рішення, хоча це входить в число корінних питань виходу Сполученого Королівства з Євросоюзу, заявив голова Європейської ради Дональд Туск.

"При тому, що ми поважаємо цю позицію, ми також очікуємо, що Велика Британія запропонує конкретне і реалістичне рішення, щоб уникнути жорсткого кордону (між Північною Ірландією і Ірландської Республікою - ІФ). Поки Велика Британія не запропонувала такого рішення, дуже складно уявити істотний прогрес в переговорах щодо Brexit", - сказав Д.Туск в четвер у Дубліні після зустрічі з прем'єр-міністром Ірландії Лео Варадкаром.

"Якщо в Лондоні хтось вважає, що переговори спочатку будуть стосуватися інших питань, перш ніж перейти до ірландської проблеми, моєю відповіддю буде: спочатку Ірландія", - підкреслив глава Євроради.

Він зазначив, що скоро буде відзначатися двадцятиріччя угоди Страсної п'ятниці (белфастські угоди 1998 року), ратифікованої обома сторонами переважною більшістю.

"Ми повинні визнати демократичне рішення, прийняте Великою Британією в 2016 році, покинути ЄС так само, як ми повинні визнати демократичне рішення, прийняте на острові Ірландія в 1998 році, з усіма його наслідками. Ризик дестабілізації крихкого мирного процесу слід уникати будь-якою ціною. Тому ми будемо тверді у даному питанні", - запевнив Д.Туск.

Він нагадав, що напередодні представив у Люксембурзі свій проект керівних принципів щодо формування майбутніх відносин ЄС з Великою Британією після Brexit. У той же день лорд-канцлер Великої Британії виступив з промовою в лондонському Сіті, висловившись за угоду про зону вільної торгівлі (ЗВТ), що охоплює фінансові послуги.

"У зоні вільної торгівлі ми можемо запропонувати торгівлю товарами з метою охоплення всіх секторів при нульових тарифах і без кількісних обмежень. Але послуги не стосуються тарифів. Послуги стосуються загальних правил, загального нагляду та спільного правозастосування", - пояснив голова Євроради.

Послуги, за його словами, призначені для забезпечення рівного ігрового поля, цілісності єдиного ринку і, в кінцевому підсумку, для фінансової стабільності.

"Ось чому ми не можемо пропонувати в послугах те ж саме, що ми можемо запропонувати в товарах. І саме тому ЗВТ не має докладних правил для фінансових послуг. Ми всі повинні чітко розуміти, що, коли справа стосується фінансових послуг, життя після Brexit буде вже відрізнятися", - заявив Д.Туск.

Він сказав, що чув слова лорда-канцлера про те, що фінансові послуги "дуже відповідають взаємному інтересу" Великої Британії і ЄС.

"Я повністю поважаю компетенцію канцлера у визначенні того, що є інтересом Великої Британії. Тим не менш, я б просив надати нам можливість визначати, що цікавить ЄС", - підкреслив голова Європейської ради.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ТЧХУ не комунікує з організаціями Червоного Хреста Росії та Білорусі - Доценко

Закон про Товариство Червоного Хреста України треба актуалізувати - Доценко

Польські фермери відновили блокування доріг на прикордонні переходи "Краківець" і "Шегині" - Держприкордонслужба

Доценко: Український Червоний Хрест передає досвід, набутий під час війни, міжнародним партнерам

За час війни Росія зруйнувала і пошкодила понад 20 офісів і складів ТЧХУ - Доценко

Понад 20 загонів швидкого реагування ТЧХУ працюють в Україні - гендиректор Доценко

ВАКС засудив мера Рені до дев'яти років позбавлення волі

Держмитслужба України: Ймовірно, планується блокування пункту пропуску "Медика-Мостиська"

Пошуково-рятувальну операцію в Чернігові завершено: 18 загиблих, 78 поранених

Збито всі 13 ударних безпілотників "Шахед", які атакували Україну

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА