11:40 12.03.2018

Луценко: Голові КС РФ і ще 18 суддям складено повідомлення про підозру в зазіханні на територіальну цілісність України

3 хв читати
Луценко: Голові КС РФ і ще 18 суддям складено повідомлення про підозру в зазіханні на територіальну цілісність України

Головна військова прокуратура склала повідомлення про підозру голові Конституційного суду Російської Федерації Валерію Зорькіну і ще 18 суддям КС РФ у співучасті в зазіханні на територіальну цілісність і недоторканність України, їм направлені повістки про виклик на допит на 13 і 19 березня, повідомив генеральний прокурор України Юрій Луценко.

"Головною військовою прокуратурою продовжується досудове розслідування за фактом рішення і ведення представниками влади та Збройних сил РФ агресивної війни проти України, а також вчинення інших злочинів, які призвели до окупації території Автономної республіки Крим та м.Севастополь та інших важких наслідків", - написав Ю.Луценко на своїй сторінці в соцмережі Фейсбук в понеділок.

За його словами, на підставі зібраних доказів 1 березня 2018 року складено повідомлення про підозру голові і 18 суддям Конституційного суду Російської Федерації в скоєнні злочину, передбаченого ч.5 ст.27 ч.3 ст.110 Кримінального кодексу України (пособництво в умисних діях, скоєних з метою зміни меж території та державного кордону України в порушення порядку, встановленого Конституцією України, представниками влади, за попередньою змовою групою осіб, якщо вони спричинили тяжкі наслідки).

Генпрокурор нагадав, що 18 березня 2014 року в Москві (РФ) за участю президента РФ Володимира Путіна і самопроголошених представників так званої "влади Криму" Сергія Аксьонова, Володимира Константинова, Олексія Чалого був підписаний "Договір про прийняття в РФ Республіки Крим та створення у складі РФ нових суб'єктів", який, як зазначив Ю.Луценко, є "недійсним з правової точки зору".

"Уже наступного дня, 19.03.2014, судді КС РФ, діючи за попередньою змовою з представниками влади та Збройних сил РФ як спільники у скоєнні останніми зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України, грубо нехтуючи порядком розгляду та вимогами російського законодавства і міжнародних зобов'язань Російської Федерації, одноголосно визнали таким, що відповідає Конституції РФ, недійсний "договір" між Україною і Російською Федерацією і так званою "республікою Крим" про прийняття до складу РФ цього квазіутворення", - пояснив Ю.Луценко.

Генпрокурор зазначив, що сам В.Зорькін у своєму інтерв'ю визнав, що "фактично судді зробили кінцевий документ протягом двох годин, що є безпрецедентним випадком для вищої юридичної інстанції Росії", а поспіх з ухваленням рішення було продиктовано "подіями" і "проханням президента".

Ю.Луценко підкреслює, що, відповідно до російського законодавства, легітимізація керівництвом РФ окупації частини території України - АР Криму та м. Севастополь була б неможливою без зазначеного незаконного рішення суддів Конституційного суду РФ.

"Відповідно до вимог Кримінального процесуального кодексу України, 06.03.2018 за допомогою кур'єрської служби міжнародної доставки і електронної пошти письмові повідомлення про підозру разом з нагадуваннями про процесуальні права і обов'язки підозрюваного, а також повістками про виклик для проведення слідчих дій на 13 і 19 березня 2018 року, доставлені за місцем роботи підозрюваних (Конституційний суд РФ, отримав працівник секретаріату Сенякова)", - повідомив генпрокурор.

Він зазначив, що в разі неявки в Головну військову прокуратуру в певний термін без поважних причин підозрювані будуть оголошені в розшук і спрямовано до суду клопотання про надання дозволу на їх затримання з метою доставки до суду для розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА