20:12 14.03.2018

Україна приєднається до реакції світової спільноти на отруєння Скрипаля

3 хв читати
Україна приєднається до реакції світової спільноти на отруєння Скрипаля

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін запевнив британську сторону в намірах приєднатися до реакції міжнародної спільноти на ситуацію з отруєнням колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля та його дочки в м.Солсбері (Велика Британія).

"Беручи до уваги дані британських спецслужб, і зважаючи на те, що відповідь російської сторони є лицемірною і такою, що не викликає довіри, ми готові підтримати думку прем'єр-міністра Великої Британії, що це, швидше за все, справа рук Кремля... Уряд України уважно стежить за ситуацією, ми обговорюємо її з вищими урядовцями Великої Британії. Відповідно, я запевнив британських друзів у нашій повній підтримці і готовності приєднатися до них у забезпеченні найрішучошої реакції світового відомства, відданого нормам міжнародного права", - йдеться в заяві П.Клімкіна, оприлюдненій прес-службою МЗС України в середу ввечері.

Міністр зазначив, що останні події, пов'язані з отруєнням С.Скрипаля, "викликають велику тривогу", цей випадок свідчить "про значну ескалацію російської агресії проти однієї з провідних демократій Заходу і близького союзника України". "Кремль не поважає міжнародних кордонів і права, немає таких меж, які б він не переступив, якщо вважає, що це зійде йому з рук. Ми в Україні усвідомлюємо це краще за багатьох інших", - зазначив П. Клімкін, пославшись на російську агресію в Криму і на Донбасі.

"Схоже, що це дійсно той тривожний дзвінок, який мав би розбудити Захід, принаймні, я на це дуже сподіваюся. Тепер Захід зобов'язаний відреагувати таким чином, який би змусив Росію відчути наслідки своїх дій", - сказав міністр.

За його словами, однією з перших цілей має бути Чемпіонат світу з футболу, що відбуватиметься цього літа. "В ідеалі я хотів би, щоб Росію позбавили права проведення цього заходу. Якщо ж це неможливо зробити через брак часу, закликаю всі нації і волелюбних людей, які цінують правила і порядок, бойкотувати цей чемпіонат", - заявив глава зовнішньополітичного відомства.

"Вільний світ має дотримуватися дуже твердої позиції і діяти дуже рішуче, щоб Росія зрозуміла, що ніхто більше не терпітиме тих кримінально-терористичних методів, якими вона користується. Зробити це необхідно зараз, доки не стало пізно", - резюмував П. Клімкін .

Як повідомлялося, 12 березня прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей повідомила, що британський уряд дійшов висновку, що за нападом на С.Скрипаля та його доньку Юлію, найімовірніше, стоїть Росія. Вона зазначила, що висновок уряду ґрунтується на даних, що вказують на те, що "Росія раніше займалася розробкою речовини (використаної під час нападу на Скрипаля - ІФ) і могла займатися цим і зараз".

Уряд зробив висновок, ґрунтуючись також на інформації про "попередні випадки політичних вбивств, що були замовлені російським урядом" і думці британської влади, "що Росія бачить у деяких перебіжчиках мішені для вбивства", додала прем'єр-міністр.

П.Клімкін у вівторок заявив, що Україна готова надати Великої Британії допомогу в розслідуванні справи про отруєння С.Скрипаля і його дочки. Міністр також уточнив, що впевнений, що за отруєнням стоїть РФ: "Сліди отруєння в Великій Британії ведуть до Росії. Якщо це буде доведено, то Росія в одній компанії з Північною Кореєю, Сирією та Іраком Саддама Хусейна, які також використовували хімічну зброю".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

У Національному музеї "Чорнобиль" розпочала роботу сервісна зона для відвідувачів

Зеленський провів кілька нарад щодо організації інавгураційного Саміту миру

Зеленський повідомив, що на підприємствах українського ОПК задіяно щонайменше 300 тис. співробітників

Українська авіація за добу завдала ударів по 15 місцях скупчення окупантів - Генштаб ЗСУ

ЗС України відбили 59 атак окупантів за добу на шести напрямках

ВР ухвалила в першому читанні законопроєкт про посилення відповідальності за незаконний обіг підакцизних товарів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА