12:47 15.03.2018

Прокуратура Києва розслідує незаконні земельні операції Київради за участю Довгого

3 хв читати
Прокуратура Києва розслідує незаконні земельні операції Київради за участю Довгого

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявляє, що прокуратура Києва за його дорученням розпочала розслідування діяльності Київської міської ради, зокрема і його колишнього секретаря, нині народного депутата групи "Воля народу" Олеся Довгого, щодо незаконних операцій із землею в столиці.

"Я як людина, яка переконана в наявності ознак правопорушення під час сумнозвісної сесії Київради, яка "роздерибанила" тисячі гектарів столичної землі за раз, дав відповідну вказівку столичній прокуратурі, яка порушила справу, яка оцінюватимуть не лише один епізод, який був предметом розгляду у Верховній Раді, а й усі події так званої сесії", - повідомив Ю.Луценко під час ранкового пленарного засідання Верховної Ради в четвер.

За словами генпрокурора, ця сесія була "проведена таємно від опозиції", на ній не було кворуму, на її засіданні "була груба фальсифікація і зловживання своїми посадовими обов'язками депутатами колишньої провладної більшості та керівництвом Київської міської влади".

Ю.Луценко нагадав, що Спеціалізована антикорупційна прокуратура закрила провадження у справі О.Довгого, а він, як генпрокурор, згідно з українським законодавством не може втрутитися в цю ситуацію. "Законом мені заборонено будь-яке вивчення діяльності НАБУ і САП під час слідства і прийняття відповідних процесуальних рішень", - зазначив він.

Як повідомлялося, 28 грудня стало відомо, що САП 22 грудня закрила кримінальне провадження щодо О.Довгого в зв'язку з тим, що слідство вичерпало можливості довести його провину.

Верховна Рада 11 липня 2017 року задовольнила подання генпрокурора Ю.Луценка про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності О.Довгого. У своєму заключному слові перед голосуванням О.Довгий просив колег зняти з нього депутатську недоторканність.

Однак в серпні директор Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артем Ситник повідомив, що поки що підозру О.Довгому не узгоджено.

Генпрокурор 22 вересня повідомив, що підписав повідомлення про підозру О.Довгому, якому, за його словами, інкримінують винесення земельних питань на розгляд Київської міської ради з грубим порушенням регламенту - зловживання службовим становищем на посаді секретаря Київради, що призвело до виведення в 2005 році земель заказника "Жуків острів" із власності громади Києва площею близько 100 га вартістю понад 81 млн грн. Генпрокурор заявив про наміри притягнути О.Довгого до кримінальної відповідальності за ч.2 ст.364 Кримінального кодексу (зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки).

Однак 12 грудня ЗМІ із посиланням на джерела в прокуратурі повідомили, що Генпрокуратура направила до САП листа, в якому зазначалося, що в справі О.Довгого "немає складу злочину".

У відповідь на це в Генеральній прокуратурі України повідомили, що направили до САП "значні зауваження до підготовленої підозри народному депутату України О.Довгому". Зокрема у листі зазначалося про необхідність усунення низки неточностей і помилок у тексті підозри, а саму підозру необхідно доопрацювати.

Ю.Луценко заявив, що рішення САП про закриття кримінального провадження проти О.Довгого "викликає і подив і обурення". За його словами, докази у справі О.Довгого є.

Крім того, генпрокурор повідомив, що "сьогодні прокуратура Києва зареєструвала провадження за фактом розтрати майна в особливо великих розмірах (ст.191 КК) за відчуженні понад тисячі гектарів столичної землі на Жуковому острові через так звані кооперативи". "Термін давності за цією статтею КК - 15 років", - додав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Дніпровському районі внаслідок обстрілу РФ загинув чоловік - ОВА

Зеленський: Путін боїться нас дуже сильно, тому що не впевнений у собі. Упевнені та сміливі люди не погрожують цивілізації ядерною зброєю

Авіація партнерів могла б збивати російські ракети, які летять по Україні та сусідах - Зеленський

Україна в травні-червні має вийти на підписання двосторонніх безпекових угод зі США, деякими країнами Північної Європи та Балтії - Зеленський

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

На відео вбивства поліцейського на Вінниччині присутні військовослужбовці однієї з в/ч Сухопутних військ - Командування

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

На прикордонному переході "Рава-Руська - Гребенне" з неділі частково відновлять пропуск вантажівок - Держприкордонслужба

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА