15:10 16.03.2018

Сторони конфлікту переважно припинили обстріли на Донбасі, констатують у СММ ОБСЄ

2 хв читати
Сторони конфлікту переважно припинили обстріли на Донбасі, констатують у СММ ОБСЄ

 Спеціальна моніторингова місія (СММ) ОБСЄ відзначає значне поліпшення ситуації з безпекою на Донбасі минулого тижня, кількість обстрілів значно знизилася, повідомив заступник голови місії Александр Хуг.

"Минулого тижня сторони переважно припинили обстріли після того, як вони підтвердили свою прихильність припинення вогню за тиждень до того. У місцях, які за минулі 4 роки стали втіленням насильства, СММ ОБСЄ переважно спостерігала відносне затишшя", - сказав він на брифінгу в п'ятницю.

"Підтвердження прихильності припинення вогню вступило в силу з 00:01 хвилини 5 березня. Після чого протягом тижня СММ ОБСЄ зазначила, що рівень насильства уздовж лінії зіткнення знизився на 82% порівняно з позаминулим тижнем", - додав заступник голови місії.

За його словами, лише в 4% випадків обстрілів вогонь ведуть з озброєння, що має бути відведене. А.Хуг також зазначив, що минулого тижня таку зброю застосовували 13 разів, тоді як тижнем раніше - 300 разів.

Він додав, що в багатьох населених пунктах уздовж лінії зіткнення сторін цивільне населення змогло вперше за багато місяців повернутися до звичного способу життя.

Однак він наголосив, що ситуацію не можна назвати ідеальною.

У СММ ОБСЄ викликає занепокоєння факт, що хоча зниження насильства минулого тижня було відчутно уздовж всієї лінії зіткнення, були зафіксовані кілька помітних локальних випадків загострення ситуації, зокрема, в районах на схід і північний схід від Маріуполя.

"Такі загострення нагадують нам, що небезпека спалаху насильства все ще існує. Це також свідчить про те, що сторони все ще не прийняли рішення повністю виконувати узяті на себе зобов'язання. Вони все ще не вирішили зробити режим припинення вогню незворотнім", - сказав А. Хуг.

Він також зазначив, що важка зброя все ще присутня в тих місцях, де її не повинно бути, а також наголосив на близькості розміщення сил і формування.

За словами заступника голови місії, не було позитивних зрушень в розведенні сил і формування.

"У Станиці Луганській, наприклад, сторони розділяє лише 300 метрів. Сторони буквально бачать одна одну, вони перебувають у межах дальності вогню зі стрілецької зброї. Найменша провокація може призвести до ескалації, виходу ситуації з-під контролю. Жест, піднятий прапор або вигук можуть призвести до пострілу, здійсненого зі злості, а потім - вогонь у відповідь. Зрештою, це може призвести до застосування важкого озброєння", - пояснив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Дніпровському районі внаслідок обстрілу РФ загинув чоловік - ОВА

Зеленський: Путін боїться нас дуже сильно, тому що не впевнений у собі. Упевнені та сміливі люди не погрожують цивілізації ядерною зброєю

Авіація партнерів могла б збивати російські ракети, які летять по Україні та сусідах - Зеленський

Україна в травні-червні має вийти на підписання двосторонніх безпекових угод зі США, деякими країнами Північної Європи та Балтії - Зеленський

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

На відео вбивства поліцейського на Вінниччині присутні військовослужбовці однієї з в/ч Сухопутних військ - Командування

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

На прикордонному переході "Рава-Руська - Гребенне" з неділі частково відновлять пропуск вантажівок - Держприкордонслужба

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА