20:09 16.03.2018

Генпрокуратура завершила досудове розслідування стосовно екс-генконсула Грузії в Одесі та соратника Саакашвілі Нішніанідзе

3 хв читати
Генпрокуратура завершила досудове розслідування стосовно екс-генконсула Грузії в Одесі та соратника Саакашвілі Нішніанідзе

Департамент з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України завершив досудове розслідування в кримінальному провадженні за підозрою колишнього генерального консула Грузії в Одесі Тимура Нішніанідзе.

Як повідомила прес-служба Генпрокуратури, слідство з’ясувало, що у 2013 році підозрюваний, чиї повноваження як генерального консула було припинено, підписав від імені уповноваженої особи Генконсульства Грузії в Одесі й надав до Державної податкової інспекції заяви про відшкодування сум податку на додану вартість дипломатичним місіям на загальну суму понад 3 млн грн, надавши при цьому чеки про придбання товарів на загальну суму майже 19 млн грн.

При цьому в Генпрокуратурі вважають, що колишній дипломат знав, що він не має права на відшкодування сум ПДВ, і діяв з метою заволодіння грошовими коштами держави.

У результаті зазначені кошти було відшкодовано на особистий рахунок підозрюваного, а в подальшому він зняв їх готівкою в банківських терміналах Одеси та Києва й витратив на власні потреби.

"При цьому частину ПДВ у розмірі майже 500 тис. грн було відшкодовано за покупки, здійснені в періоди, коли підозрюваний не перебував на території України й фізично придбати жодні товари не міг. Крім того, частину покупок у ці періоди було нібито зроблено у суб'єктів господарювання, які під час "придбань" господарської діяльності не провадили взагалі", - наголосили в Генпрокуратурі.

14 березня слідчі повідомили підозрюваному та його захисникам у кримінальному провадженні про завершення досудового розслідування та надали їм доступ до матеріалів справи, якими володіє сторона обвинувачення.

Обвинувальний акт у справі найближчим часом буде направлено на розгляд до суду.

У Генпрокуратурі додали, що санкції інкримінованих колишньому дипломату статей (ч. 4 ст. 190, ч.2 ст. 209, ч.1 ст. 353, ч. 3 ст. 358, ч.2 ст. 28, ч.4 ст. 358 Кримінального кодексу України) передбачають покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 7 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи провадити певну діяльність на термін до трьох років із конфіскацією майна.

Також у наглядовому відомстві вказали на оперативне супроводження розслідування Головним управлінням боротьби з корупцією та організованою злочинністю Служби безпеки України.

Як повідомлялося, навесні 2016 року Департамент з розслідування особливо важливих справ в економіці Генпрокуратури повідомив про підозру колишньому генеральному консулу Грузії в Одесі Т.Нішніанідзе в заволодінні державними коштами в особливо великих розмірах. Т.Нішніанідзе був близьким соратником екс-голови Одеської обладміністрації Міхеіла Саакашвілі.

Тоді в Генпрокуратурі повідомляли, що Т.Нішніанідзе, діючи за попередньою змовою з іншими співробітниками консульства, з червня 2012 року по листопад 2013 року надав до податкового органу України документи на відшкодування понад 17 млн грн податку на додану вартість за нібито придбаний товар у фірмових брендових магазинах, розташованих у Києві та Одесі, що, відповідно, дає підставу для відшкодування їм як іноземцям ПДВ. Отже, сумарна вартість "придбаного" співробітниками консульства брендового одягу та інших товарів за власні кошти має становити понад 100 млн грн.

Безпосередньо собі Т.Нішніанідзе заявив і отримав до відшкодування ПДВ у сумі понад 4 млн грн, при цьому частину ПДВ в сумі близько 1 млн грн він відшкодував за покупки в періоди, коли не перебував в Україні та фізично купувати товари не міг.

У свою чергу Т.Нішніанідзе тоді розцінив підозри Генпрокуратури як політичні. "Немає ніякого юридичного підґрунтя у справі. З абсолютною відповідальністю заявляю, що ніколи не скоював ніяких злочинів. У ранзі генерального консула я гідно представляв свою країну, в цьому не може бути ніяких порушень", - заявляв він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США заблокували рішення ООН щодо визнання Палестинської автономії повноправними членом

Окупанти обстріляли п'ять громад Сумської області, одна людина поранена - ОВА

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА