10:33 22.03.2018

СБУ викрила угруповання, що на замовлення росіян вчинило акти вандалізму над польськими та єврейським пам'ятниками

4 хв читати
СБУ викрила угруповання, що на замовлення росіян вчинило акти вандалізму над польськими та єврейським пам'ятниками

Співробітники Служби безпеки України спільно з прокуратурою викрили в Чернігові організоване угруповання, яке на замовлення російських спецслужб здійснювало злочини, спрямовані на розпалювання міжнаціональної ворожнечі та завдання шкоди міжнародному іміджу України.

"Правоохоронці встановили, що учасники угруповання причетні до здійснення низки актів вандалізму щодо об'єктів польської та єврейської культурно-релігійної спадщини на території Сумської та Волинської областей", - повідомляє прес-центр СБ України в четвер уранці.

Як зазначено в інформації, оперативники спецслужби задокументували, що в ніч із 25 на 26 грудня 2017 року в селі Мельники Шацького району Волинської області зловмисники обмалювали та розбили хрести братської могили польських прикордонників, які загинули у вересні 1939 року у боях з Червоною армією. В ніч із 29 на 30 грудня 2017 року вандали нанесли антисемітський напис на будівлі іудейської громади "Єврейський дім" у Сумах.

Під час обшуків у приміщеннях фігурантів справи правоохоронці вилучили вісім тротилових шашок, п’ять гранат РГД-5, холодну зброю, антиукраїнську символіку та інші матеріали, що підтверджують їхню протиправну діяльність.

У рамках відкритого кримінального провадження за ч. 3 ст. 110, ч. 1 ст. 111 та ч. 1 ст. 255 Кримінального кодексу України тривають слідчі дії.

Увечері 21 березня прес-служба прокуратури АР Крим повідомила, що працівники прокуратури автономії спільно із співробітниками СБУ у рамках відкритого кримінального провадження здійснили в Чернігові шість обшуків за місцем проживання осіб, причетних до організації антидержавних акцій в Україні, спрямованих на завдання шкоди міжнародному іміджу країни та дестабілізацію суспільно-політичної ситуації.

"Під час зазначених обшуків виявлено та вилучено заборонені предмети, зокрема гранати, тротилові шашки з електричними запалами, а також карти регіонів України з відмітками місць, "георгіївські" стрічки та російські прапори, що свідчить про підготовку до зазначених протиправних антиукраїнських акцій", - повідомляє в середу прес-служб прокуратури АР Крим.

У прокуратурі нагадали, що 12 березня поточного року у рамках цього ж кримінального провадження здійснили 28 обшуків у Дніпропетровській, Львівській, Херсонській, Миколаївській, Херсонській областях та м. Києві.

"Під час обшуків були виявлені та вилучені агітаційні матеріали з підтримки анексії Криму, грошові кошти, документи, що містять інформацію з обмеженим доступом, заборонена продукція, у тому числі дві гранати і понад 600 набоїв різного калібру, що свідчать про підготовку до зазначених протиправних антиукраїнських акцій", - йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, вдень 12 березня речник СБУ Олена Гітлянська повідомила, що спецслужба здійснює понад 25 санкціонованих обшуків у різних регіонах України в осіб, які сприяють країні-агресору в проведенні антиукраїнських акцій, зокрема у представників ЗМІ. "Під час обшуків вилучено пропагандистські матеріали, зброю, вибухівку та багато інших доказів підривної роботи проти нашої країни", - написала вона на своїй сторінці в соцмережі Facebook. О.Гітлянська зазначила, що обшуки відбулися також у представників ЗМІ. "На жаль, серед цих громадян є ті, хто має відношення до журналістського цеху, але приналежність до професії не може бути індульгенцією від законної відповідальності за антидержавницькі дії. Тому просимо вас не давати передчасні оцінки до оприлюднення всіх матеріалів", - написала речник СБУ.

13 березня в прокуратурі АР Крим уточнили, що напередодні здійснили заходи з блокування підривної діяльності антиукраїнських центрів, що діють на території України, у рамках чого було проведено 28 обшуків у різних регіонах країни. "Під час реалізації єдиного оперативного плану проведено 28 обшуків у Дніпропетровській, Львівській, Миколаївській, Херсонській областях та м. Києві за місцем проживання, роботи, тимчасового перебування, знаходження автотранспорту осіб, причетних до організації антидержавницьких акцій в Україні", - повідомляла прес-служба прокуратури АРК.

Під час зазначених обшуків правоохоронці здобули докази вчинення протиправних дій в інтересах спецслужб сусідньої держави, "які, після проходження процедури легалізації, дозволять здійснити публічне викриття спеціальних підривних акцій та інформаційних операцій проти Української держави".

Зокрема, серед іншого, зазначають у прес-службі прокуратури, було виявлено і вилучено агітаційні матеріали з підтримки анексії Росією Криму, грошові кошти, документи, що містять інформацію з обмеженим доступом, заборонену продукцію, гранати та набої, які свідчать про підготовку до здійснення протиправних антиукраїнських акцій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

У Національному музеї "Чорнобиль" розпочала роботу сервісна зона для відвідувачів

Зеленський провів кілька нарад щодо організації інавгураційного Саміту миру

Зеленський повідомив, що на підприємствах українського ОПК задіяно щонайменше 300 тис. співробітників

Українська авіація за добу завдала ударів по 15 місцях скупчення окупантів - Генштаб ЗСУ

ЗС України відбили 59 атак окупантів за добу на шести напрямках

ВР ухвалила в першому читанні законопроєкт про посилення відповідальності за незаконний обіг підакцизних товарів

Профільний комітет рекомендував ВР прийняти за основу законопроєкт про захист інтересів власників земельних паїв

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА