18:01 26.03.2018

ВККС надалі надсилатиме запити до ГРД щодо оцінювання суддів

2 хв читати

 Вища кваліфікаційна комісія суддів України (ВККСУ) надалі надсилатиме запити до Громадської ради доброчесності (ГРД) при кваліфікаційному оцінюванні суддів, незважаючи на заяву ради про припинення участі в даному процесі, повідомив секретар кваліфікаційної палати ВККСУ Станіслав Щотка на брифінгу в середу.

"Ми надалі вимагатимемо інформацію у Громадської ради доброчесності, оскільки вважаємо, що це якісне джерело", - сказав він.

Коментуючи перші співбесіди з суддями, проведені 23 березня, С.Щотка зазначив, що рішення комісії про відповідність судді займаній посаді було прийнято щодо тих осіб, до роботи яких у комісії не було претензій. Він акцентував увагу, що стосовно суддів, які успішно пройшли співбесіду, не було висновків ГРД.

"Ті колеги, за якими були застереження, зокрема, за якими було відкрито дисциплінарне провадження, такі співбесіди і оцінювання були припинені", - сказав він.

На співбесідах, під час яких виникала необхідність дооформлення висновків ОСД, комісія приймала рішення про перерву або відкладення розгляду для усунення недоліків.

У свою чергу, глава ВККСУ Сергій Козьяков зазначив, що проблеми з трансляцією співбесід були через технічні несправності.

Раніше ГРД заявив про припинення участі в кваліфікаційному оцінюванні суддів, аргументувавши це відсутністю можливості для прозорого і об'єктивного оцінювання суддів під час співбесід. Зокрема, йдеться про відсутність чітких критеріїв, за якими суддям виставляють бали, скорочений період часу проведення співбесіди - за інформацією ГРД воно в середньому триває від 5 до 10 хвилин, а також проблем із відеотрансляціяю.

Крім того, в ОСД акцентували увагу на наявність у ВККСУ членів, добропорядність яких викликає сумнів, а також внесення до регламенту комісії змін, що стосуються роботи ГРД. Так, згідно з регламентом, висновок ради має бути підписаний усіма його членами за 10 днів до проведення співбесіди, що значно ускладнює роботу. За дев'ять місяців понад 5 тис. суддів мають пройти оцінювання. Відповідно, щомісяця ГРД має оформляти відповідно до критеріїв, прописаних у регламенті, запити щодо 150-200 суддів.

Як повідомлялося, у рамках судової реформи ВККСУ в жовтні 2017 року почала кваліфікаційне оцінювання 999 суддів щодо їхньої компетентності, професійної етики, а також доброчесності. Загалом таке оцінювання мають пройти 5,7 тис. осіб.

Перша група суддів в середині березня завершила складення іспитів кваліфікаційного оцінювання, частина з них 23 березня пройшли співбесіду.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

Сирський обговорив із командувачем оборони Данії потреби ЗС України та допомогу

Клименко про розстріл поліцейських у Вінницькій області: Цей трагічний випадок показує, що тилу для поліцейських немає

Ворог уранці атакував Одесу, пошкоджено об'єкт інфраструктури - ОВА

Окупанти обстріляли Суми, Білопілля та 13 сіл у Сумській і Чернігівській областях за добу, поранено двох мирних жителів

Зеленський підтримав реконструкцію міськлікарні №2 Кривого Рогу для лікування поранених військових

У Дніпрі завершено рятувальну операцію після ракетного удару РФ

Зеленський ввів у дію рішення РНБО, що забороняє військовим грати в азартні ігри в Інтернеті

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА