16:59 04.04.2018

У КС оскаржили закон щодо Донбасу - Вінник

4 хв читати

Група народних депутатів оскаржила в Конституційному Суді України ухвалений Верховною Радою закон про забезпечення державного суверенітету України на тимчасово-окупованих територіях Донбасу, повідомив народний депутат, член комітету з питань національної безпеки і оборони Іван Вінник (фракція "Блок Петра Порошенка") .

"Сьогодні комітету стало відомо, що до Конституційного Суду надійшло конституційне подання про визнання неконституційним закону про деокупацію Донбасу. Вгадаєте авторів?... Німченко і компанія, "Український вибір" і далі по тексту", - сказав він на засіданні комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони в середу.

У зв'язку з цим він застеріг колег від того, щоб надати можливість оскаржити у майбутньому закон про національну безпеку після ухвалення його парламентом.

Як повідомлялося, Верховна Рада ухвалила закон 18 січня 2018 року. 20 лютого президент України Петро Порошенко підписав цей документ.

Закон визначає, що тимчасова окупація РФ територій України, незалежно від її тривалості, є незаконною і не створює для РФ жодних територіальних прав.

Відповідно до закону, тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях визнаються частини території України, в межах яких збройні формування і окупаційна адміністрація РФ встановили і здійснюють загальний контроль: сухопутної території і її внутрішніх вод у межах окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей, внутрішніх морських вод, прилеглих до цієї території, надр під територіями і повітряного простору над цими територіями.

У преамбулі закону в частині визначення дати початку окупації Російською Федерацією частини території України надається відсилання до закону "Про забезпечення прав і свобод громадян та правового режиму на тимчасово окупованій території України", в якому визначено дату початку окупації Криму.

Межі та перелік районів, населених пунктів тимчасово окупованих територій на Донбасі визначатиме президент України за поданням Міністерства оборони України, яке повинно бути підготовлено на підставі пропозицій Генштабу ЗСУ.

У межах тимчасово окупованих територій у Донецькій і Луганській областях діє особливий порядок забезпечення прав і свобод цивільного населення.

Відповідно до закону, факт остаточного виведення та відсутності збройних формувань РФ на Донбасі встановлюватимуть міністр оборони України і міністр внутрішніх справ України шляхом внесення спільного подання президенту України, який на цій підставі ухвалюватиме відповідне рішення.

Стратегічне керівництво силами і засобами, які залучаються до здійснення заходів щодо забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі та стримування збройної агресії РФ здійснює Генштаб, а керівництво безпосередньо у Донецькій і Луганській областях - командувач Об'єднаних сил, якого призначає президент України за поданням начальника Генштабу.

Командувач Об'єднаних сил реалізовуватиме свої повноваження через Об'єднаний оперативний штаб ЗСУ.

Військовослужбовці та правоохоронці на Донбасі у зонах безпеки, прилеглих до району бойових дій, зможуть входити до житлових приміщень громадян і, за згодою власників, використовувати їхні транспортні засоби для забезпечення національної безпеки та відсічі збройної агресії РФ. Вони також зможуть оглядати громадян, їхні речі і транспортні засоби, перевіряти документи, що посвідчують особу, у разі їх відсутності - затримувати для встановлення особи.

Крім того, вони зможуть застосовувати у разі крайньої необхідності зброю і спецзасоби щодо громадян при спробі їх несанкціонованого проникнення до району здійснення заходів щодо відсічі агресії РФ, а також щодо громадян, які перешкоджають виконанню таких заходів.

Межі зон безпеки, прилеглих до району бойових дій, визначатиме начальник Генерального штабу Збройних сил України за поданням командувача об'єднаними силами.

Закон встановлює, що будь-які документи, видані у зв'язку з незаконною діяльністю збройних формувань та окупаційної адміністрації РФ, не дійсні. Винятком є документи, які підтверджують факт народження або смерті людини на тимчасово окупованих територіях. Такі документи додаватимуть до заяв про державну реєстрацію народження або смерть.

До моменту ухвалення Кабінетом Міністрів України будь-яких рішень щодо застосування норм цього закону діють акти Кабміну, а також обмеження, введені в дію рішеннями президента України.

Зазначається, що Кабміну необхідно у місячний термін з дня набуття чинності цим законом привести свої нормативно-правові акти у відповідність з цим законом, забезпечити приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їхніх нормативно-правових актів у відповідність із цим законом.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Одесі троє постраждалих від ракетного удару, з них двоє дітей, усі поранення легкі - обладміністрація

ВАКС заочно заарештував співорганізатора заволодіння 11 млн грн коштів "Укрзалізниці"

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА