14:58 05.04.2018

Порошенко: АТО на Донбасі в травні буде переведено у відповідний воєнний формат

4 хв читати
Порошенко: АТО на Донбасі в травні буде переведено у відповідний воєнний формат

Антитерористична операція на Донбасі в травні буде завершена з огляду на зміну формату операції на воєнний, заявляє президент України Петро Порошенко.

"Дата закінчення АТО буде в травні. Ми переходимо до іншого формату оборони країни відповідно до ухваленого парламенту законом", - сказав П.Порошенко на прес-конференції в четвер у Вінниці.

При цьому глава Української держави додав: "Формат АТО буде переведено у відповідний воєнний формат під керівництвом генерала Наєва, якого призначено моїм указом".

П.Порошенко наголосив, що новий формат передбачає ефективніші заходи із застосуванням збройних сил, розширення оборонних можливостей України.

Президент звернув увагу на те, що спостерігається "зростання рівня загрози на сході нашої держави, і порох необхідно тримати сухим".

"Коли буде мир? Коли закінчиться війна? Це питання набагато складніше... Війна закінчиться нашою перемогою. Я не маю щодо цього жодних сумнівів. Не лише тому, що ми маємо найкращі Збройні сили, не лише тому, що ми захищаємо рідну землю, не лише тому, що українці на сьогодні зруйнували всі сценарії (президента РФ Володимира - ІФ) Путіна щодо Новоросії, Малоросії. А, зокрема, й тому, що за нами правда", - сказав президент.

Як повідомлялося, ухвалений закон "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях" передбачає, що стратегічне керівництво силами і засобами, які залучають до здійснення заходів із забезпечення національної безпеки та оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ, здійснює Генштаб, а керівництво безпосередньо в Донецькій і Луганській областях - командувач Об'єднаних сил, якого призначає президент України за поданням начальника Генштабу.

У Генштабі Збройних сил України пояснювали, що АТО на Донбасі, оголошена в 2014 році, триває, і рішення про її продовження чи припинення прийматиме керівник Антитерористичного центру при СБУ, незалежно від проведення операції Об'єднаних сил.

С.Наєва 7 березня 2018 року було призначено заступником начальника Генштабу Збройних сил України. До цього проходив службу на посаді начальника штабу - першого заступника командувача Сухопутних військ ЗСУ.

16 березня президент України призначив С.Наєва командувачем об'єднаних сил. "За моєю ініціативою Верховна Рада ухвалила закон про реінтеграцію Донбасу. Цей документ створює нову правову основу для відсічі ворожій агресії на Донбасі, а в перспективі - і для відновлення територіальної цілісності України. Формат антитерористичної операції буде змінено на операцію Об'єднаних сил. Керівництво силами та засобами ЗСУ та інших військових формувань і правоохоронних органів покладатиметься на командувача Об'єднаних сил. На цю посаду я вирішив призначити генерал-лейтенанта Сергія Наєва", - сказав він.

П.Порошенко повідомив, що поставив перед командувачем Об'єднаних сил завдання щодо зміцнення Збройних сил України настільки, "щоб вони були не лише обороноздатними, а й спроможними звільнити окуповані території".

Глава держави зазначив, що за час військової служби С.Наєв пройшов шлях від командира взводу до заступника начальника Генерального штабу Збройних сил України.

"Я бачив його на фронті, в АТО. Переконаний, що його рівень підготовки та досвід керівництва органами військового управління різного рівня дозволять йому якісно та відповідально здійснювати керівництво силами та засобами ЗСУ, інших військових формувань у відсічі та стримуванні російської агресії проти України", - наголосив президент.

П.Порошенко зазначив, що ця посада є надзвичайно відповідальною. "У ваших руках перебувають не тільки долі десятків тисяч військовослужбовців, ввірені мною під ваше командування. На ваші плечі лягає відповідальність перед народом України за його оборону на складній ділянці. Як Верховний головнокомандувач поділяю з вами цю відповідальність", - зазначив президент.

Водночас 23 березня заступник глави СБУ Віктор Кононенко, відповідаючи на запитання агентства "Інтерфакс-Україна" про необхідність продовження або припинення АТО у зв'язку з її переформатуванням, зазначив, що антитерористична операція триватиме до відновлення державних кордонів України.

"Нині, по суті, триває те, що відбувалося і раніше. Єдине - змінилося керівництво. Ми офіційно передали керівництво антитерористичною операцією військовим", - сказав В.Кононенко. Він додав: "Ми привели все в належний вигляд. А СБУ як брала участь, так і продовжуватиме на тих засадах, які були раніше".

Відповідаючи на уточнювальне запитання про те, чи означає це, що припинення АТО як структурної складової операції Об'єднаних сил (ООС) не планується, В.Кононенко сказав: "Ні, не буде, все це буде продовжено до відновлення державних кордонів".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Єрмак подякував Саллівану і команді адміністрації президента США за зусилля на шляху схвалення допомоги Україні, розповів про ситуацію на фронті

Умєров подякував США за підписаний пакет законів: Життєво важливий крок у зміцненні здатності захищати нашу незалежність

Рішення про призупинення консульських послуг для українських чоловіків мобілізаційного віку за кордоном спрямоване на забезпечення справедливості - Кулеба

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

Байден: Буквально в найближчі кілька годин ми почнемо відправляти в Україну військову допомогу

США оголосили про новий пакет військової допомоги для України на $1 млрд

Міноборони України опублікувало основні новації в законі про мобілізацію, який набуде чинності 18 травня

Байден підписав закон про надання допомоги Україні

ВР має намір удосконалити законодавство про звернення

Лондон та Берлін мають намір співпрацювати для виробництва відновлюваної енергії у Північному морі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА