16:45 12.07.2018

Індекс інвестпривабливості України в I півріччі збільшився і продовжує зберігати нейтраліте

3 хв читати

Індекс інвестиційної привабливості України в І півріччі 2018 року становив 3,1 бали з 5 можливих (де значення 3 вважається нейтральним, а показники вище трьох свідчать про позитивний поступ).

Цей показник на 0,07 бали більше, ніж у другому півріччі 2017 року і на 0,05 бали менше аналогічного періоду минулого року, свідчать підсумки регулярного дослідження Європейської бізнес асоціації (ЄБА), проведеного на основі опитування 138 керівників підприємств.

"Найвищий індекс було зафіксовано наприкінці 2010 - початку 2011 року - 3,4 і 3,39 балів відповідно. Результат у І півріччі 2017 року був найвищим з 2011 року (3,15 бали). Зараз індекс підвищився і залишається в нейтральній площині", - зазначається в повідомленні ЄБА.

Згідно з матеріалами дослідження, 34% підприємців схильні вважати, що в найближчі шість місяців інвестклімат покращиться, 28,1% вважають нинішній інвестклімат привабливим, а 30,5% керівників компаній вважають, що клімат вже покращився за останні півроку.

"Позитивні зрушення є. Наприклад, незадоволених інвесткліматом в 2017 році було 58%, зараз їхня кількість на 20% скоротилася - це суттєво. Але слід ще багато над чим працювати. 38% інвесторів досі не задоволені бізнес-кліматом. Бачимо сигнал, що в країні поступово починають відбуватися зміни, але темпів збавляти не можна", - цитує прес-служба виконавчого директора ЄБА Анну Дерев'янко.

Майже половина підприємців (46,1%) назвали причиною свого невдоволення високий рівень корупції, 40,6% - відсутність довіри до судової системи, 35,9% - відсутність земельної реформи, свідчать матеріали дослідження.

Серед позитивних змін керівники підприємств відзначають ухвалення законів про валюту, про товариства з обмеженою відповідальністю, про антикорупційний суд, а також стабільність гривні і помітний розвиток електронних сервісів та діджіталізацію економіки. А також, прихід на ринок України нових іноземних інвесторів, зокрема, в сфері рітейлу, автоматичне відшкодування податку на додану вартість та скасування печаток, початок реформування охорони здоров'я.

Водночас підприємці відзначають такі негативні явища, як контрабанда, посилення тиску контролюючих органів, загострення конфлікту на сході України і початок передвиборної кампанії, вказує ЄБА.

Згідно з повідомленням асоціації, бізнес вважає, що для поліпшення ситуації необхідно запустити роботу антикорупційного суду і реформувати судову систему, відкрити ринок землі і знизити податковий тиск на фонд оплати праці. Крім цього, опитані керівники компаній відзначають також необхідність детінізації економіки, більшого інформування про позитивні зміни, розвиток інновацій і введення другого рівня обов'язкового накопичувального пенсійного страхування.

Серед інших чинників, які здатні позитивно вплинути на бізнес-клімат, ЄБА в своєму дослідженні відзначає скорочення державного апарату. "На думку деяких опитаних, навіть уп'ятеро", - наголошують автори дослідження.

Як повідомлялося, за підсумками І півріччя 2017 року індекс знизився на 0,12 бали порівняно з І півріччям 2017 р. - до 3,03 бали, проте порівняно з показником ІІ півріччя 2016 р. це значення було на 0,18 бала вище.

Індекс інвестпривабливості України вимірюється кожні півроку з 2008 року і складається з трьох компонентів: оцінка інвесторами попереднього періоду, прогнози, оцінка нинішнього стану. За всю історію вимірювань індекс жодного разу не досяг позитивної зони - вище 4 балів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА