17:09 18.08.2018

Російський танкер "Механік Погодін" заблоковано в порту Херсона на три роки

3 хв читати

Російське судно "Механік Погодін", внесене в український санкційний список, що перебуває в порту Херсона, заблоковано там на три роки, повідомив перший заступник постійного представника президента України в Автономній республіці Крим Ізет Гданов.

"10 серпня актив цієї компанії, а саме судна "Механік Погодін", було заблоковано на три роки в порту міста Херсона", - сказав І.Гданов у коментарі "Громадському радіо" в суботу.

За даними оператора судна, екіпаж "Механіка Погодіна" не пустив на борт портову інспекцію, яка мала намір перевірити скаргу про незадовільний стан. Перший заступник постпреда назвав такі дії екіпажу незаконними, додавши, що моряки, "згідно з вимогами чинного законодавства, понесуть відповідальність".

Він також зазначив, що інспекція спробує потрапити на судно вдруге. "Кожна країна має право і зобов'язана контролювати технічний стан судна, якщо є скарги (а там є скарги), і екологічний стан. Це наша відповідальність як держави. Є у нас і правоохоронні органи, які зобов'язані надати можливість контролюючим структурам провести контроль згідно з їх повноваженнями. Це буде зроблено", - запевнив І.Гданов.

Раніше російські ЗМІ повідомляли, що генеральний консул РФ в Україні відвідав судно "Механік Погодін" у порту Херсона і переконався, що на борту є медикаменти та продукти харчування.

Як повідомлялося, 10 серпня постійний представник президента України в Криму Борис Бабін повідомив, що Управління СБУ в АРК виявило в Херсонському морському торговельному порту судно російської компанії, яка перебуває під санкціями Ради національної безпеки і оборони України.

11 серпня уповноважений з прав людини в РФ Тетяна Москалькова попросила українську колегу Людмилу Денісову з'ясувати подробиці можливого арешту в Херсоні російського судна "Механік Погодін", а також заявила про намір зустрітися з екіпажем за згоди влади України.

У свою чергу уповноважений Верховної Ради з прав людини Л.Денісова повідомила, що відповідно до інформації, що надійшла до неї від Служби безпеки і Держприкордонної служби України, вони не мають якихось претензій до членів екіпажу російського судна "Механік Погодін". Водночас український омбудсмен зазначила, що, незважаючи на відсутність обмежень у пересуванні моряків, вони нікуди не виходять і залишаються на судні.

"Під санкціями судно і майно, яке за попередніми даними належить компанії ВЕБ "Лізинг", внесеної в санкційний список 26 липня 2018 року", - додала Л.Денісова.

У компанії "В. Ф. Танкер", що є оператором судна, висловили побоювання щодо можливості силового захоплення танкера: "Екіпаж судна "Механік Погодін" побоюється силового захоплення. ...екіпаж судна "Механік Погодін" і вантаж залишаються заблокованими в порту Херсон. Капітан судна не може отримати дозвіл залишити порт, вивантаження дизельного палива заборонене, а портова влада не може надати перелік претензій до судна або судновласника".

Народний депутат України з фракції "Блок Петра Порошенка Ірина Фриз вважає, що ситуацію з російським судном "Механік Погодін" слід вирішити силовим способом. "Оскільки судно є в санкційних списках і стоїть на території України порту, що перебуває під контролем української влади, неприйнятна ситуація, коли контролюючі органи не можуть отримати доступ на борт судна. Силовий захід на борт танкера може стати прекрасною демонстрацією дзеркальної відповіді на політику Російської Федерації в Азовському морі, де російська влада дозволяє зупиняти та перевіряти кораблі, що здійснюють операції з портами України в басейні Азовського моря", - написала депутат у "Фейсбуці".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

Посол України в США: Сподіваємося, що правки, які зменшують або виключають допомогу Україні, будуть відхилені

Нідерланди виділяють понад EUR200 млн на ППО та артилерійські боєприпаси для України

Окупанти 20 разів від ранку обстріляли Нікопольський район, пошкоджено 14 будинків, 30 тис жителів без світла

В Одеській області знищено чотири розвідувальних БПЛА "Орлан-10"

Боррель проведе спільне засідання міністрів закордонних справ й оборони країн ЄС, обговорять надання ППО Україні

Столтенберг: Рішення про надання Україні систем ППО буде оголошено вже найближчим часом

Палата представників США підтримала розгляд 4 законопроєктів про міжнародну допомогу, зокрема Україні

Єрмак і Сіярто домовилися про двосторонню зустріч наступного тижня

Цього року ми не можемо чекати на ухвалення рішень - виступ Зеленського на Раді Україна-НАТО

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА