17:08 21.08.2018

До жовтня відкриють 9 кардіоцентрів у рамках Держпрограми розвитку мережі реперфузійних центрів

3 хв читати
До жовтня відкриють 9 кардіоцентрів у рамках Держпрограми розвитку мережі реперфузійних центрів

До жовтня в Україні буде відкрито дев'ять кардіоцентрів у рамках Державної програми розвитку мережі реперфузійних центрів для лікування гострого інфаркту міокарда.

Як повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в Міністерстві охорони здоров'я, у рамках цієї програми за кошти держбюджету 2017 року для кардіоцентрів було закуплено 12 ангіографів.

Станом на 17 серпня 2018 року в штатному режимі працюють три кардіоцентри в Чернігові, Запоріжжі та Коломиї. Відкриття ще чотирьох (Маріуполь, Чернівці, Рівне, Тернопіль) планується до кінця серпня 2018 року. Ще п'ять кардіоцентрів розпочнуть роботу в штатному режимі у вересні-жовтні-2018.

"Зволікання з відкриттям кардіоцентрів пов'язане із затягуванням ремонтних робіт у закладах охорони здоров'я", - наголосили в МОЗ.

Крім того, у відомстві повідомили, що за кошти держбюджету 2018 року здійснюється закупівля 14 ангіографів.

"У більшості регіонів уже завершено тендерні процедури на закупівлю обладнання. Врахувавши помилки минулого року, ремонт у більшості закладів охорони здоров'я, куди передбачається встановити обладнання, вже розпочато. Роботи планується завершити до постачання ангіографів, щоб відкриття кардіоцентрів відбулося якнайшвидше", - зазначили у відомстві.

Крім того, у МОЗ повідомили, що бюджетний запит на 2019 рік передбачає виділення 150 млн грн для закупівлі ще 13 ангіографів.

Для забезпечення роботи кардіоцентрів для лікування гострого інфаркту міокарда за кошти держбюджету в 2017 році було закуплено понад 23 тис. стентів. Їх постачання триває. Згідно з новим порядком, стенти розподіляються виключно до закладів охорони здоров'я, які здійснюють процедури стентування.

"Закуплені за кошти держбюджету стенти і витратні матеріали для стентування коронарних судин використовують виключно для надання невідкладної безоплатної допомоги пацієнтам із гострим інфарктом міокарда з елевацією сегмента ST. Нововідкриті кардіоцентри отримують стенти за процедурою перерозподілу", - зазначили в МОЗ.

У травні 2018 року МОЗ здійснило черговий розподіл стентів і медичних виробів для стентування коронарних судин. Про кількість і типи стентів, які є на залишках, можна дізнатися або безпосередньо в закладі охорони здоров'я або звернувшись до структурного підрозділу з питань охорони здоров'я.

Як повідомлялося, в 2017 році уряд ухвалив постанову про розвиток в Україні мережі для надання допомоги пацієнтам із гострим інфарктом міокарда. Для закупівлі ангіографічного обладнання було виділено 150 млн грн із держбюджету 2017 і 2018 рр.

Закупівля ангіографічного обладнання за рахунок зазначеної субвенції здійснюється у встановленому законом порядку на умовах співфінансування (з державного бюджету - не більше ніж 50%, із місцевих бюджетів - не менше ніж 50%).

За інформацією МОЗ, в Україні щороку діагностують близько 40 тис. інфарктів. Орієнтовна потреба для країни в невідкладному стентуванні у пацієнтів із гострим інфарктом міокарда становить 16 тис., тоді як у 2016 році було проведено лише 6,800 тис.

За розрахунками МОЗ, створення мережі реперфузійних кардіоцентрів дасть змогу запобігати близько 3 тис. летальних випадків щороку.

У 2017 році Асоціація інтервенційних кардіологів України на основі даних Реєстру перкутанних коронарних втручань (коронарне стентування, реєстр ПКВ) констатувала, що протягом 2017 року в 11 областях України на 20% знизилася летальність (смертність у стаціонарі) від інфаркту міокарда порівняно з 2015 роком.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА