10:31 14.09.2018

НАБУ підготувало повідомлення про підозру Демчині у зв'язку з придбанням дорогих активів за непідтверджені кошти

4 хв читати
НАБУ підготувало повідомлення про підозру Демчині у зв'язку з придбанням дорогих активів за непідтверджені кошти

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) пояснило, за що підготувало повідомлення про підозру в незаконному збагаченні першому заступнику глави Служби безпеки України Павлу Демчині.

"За версією слідства, високопосадовець СБУ в період з 26.04.2015 по 31.12.2016, не маючи попередньо отриманих доходів, які дозволяли б йому в подальшому заощадити грошові кошти для набуття активів у значному розмірі, придбав та забезпечив реєстрацію на членів своєї сім’ї активів на загальну суму щонайменше 3,76 млн грн, законність підстав набуття яких не підтверджено доказами", - повідомляє прес-служба НАБУ в п'ятницю.

За інформацією Нацбюро, під час досудового розслідування детективи встановили, що в період з 26 квітня 2015 року по 31 грудня 2016 року співробітник СБУ придбав у спільну власність активи та здійснив витрати в розмірі щонайменше 6,4 млн грн.

"Зокрема, йдеться про новий позашляховик Land Rover Range Rover Sport, 2015 року випуску, автомобіль Mercedes-Benz V250 2016 року випуску, земельні ділянки в передмісті Києва площею 0,1011 га та 0,1072 га, квартиру поруч із зазначеними земельними ділянками. Водночас офіційний дохід першого заступника керівника СБУ та членів його родини в період з 25.04.2015 по 31.12.2016 становив 2,6 млн грн, у тому числі з урахуванням продажу попередньо придбаного автомобіля Jeep Grand Cherokke 4WD", - зазначено в повідомленні.

У бюро наголошують, що, отже, за версією слідства, перший заступник глави СБУ скоїв тяжкий корупційний злочин, передбачений ч. 3 ст. 368-2 Кримінального кодексу України (незаконне збагачення).

Під час досудового розслідування детективи НАБУ проаналізували також доходи та видатки високопосадовця СБУ за весь час його трудової діяльності, аби визначити, чи мав він та члени його родини можливості накопичити заощадження для придбання активів в подальшому.

"За даними слідства, ця службова особа, яка з 1994 року і дотепер  проходить військову службу в органах Служби безпеки України, у період з 01.01.1999 по 25.04.2015 отримала разом із особою, з якою має спільний з 2011 року побут, сукупний дохід в розмірі близько 2,8 млн грн. Тоді як витрати в цей період становили щонайменше 4,83 млн грн, з яких 4,1 млн грн витрачено на придбання рухомого майна, зокрема нових автомобілів Toyota Venza, Toyota Siena, Porche Cayenne, Toyota Highlander, Jeep Grand Cherokke 4WD, Volkswagen Multivan та Mazda CX-5 2,2 L Diesel 6AT, 4 WD", - зазначено в повідомленні НАБУ.

Отже, станом на 26 квітня 2015 року ні в зазначеного чиновника СБУ, ні в особи, з якою він проживав однією сім'єю зі спільними малолітніми дітьми, не було офіційних доходів, що давали б їм змогу заощадити кошти для подальшого придбання активів у значному розмірі", наголошують у бюро.

Зазначені факти детективи НАБУ виклали в повідомленні про підозру першому заступнику глави СБУ, яке 7 вересня 2018 року направили на погодження прокурорам Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП).

У НАБУ наголосили, що змушені повідомити про підготовку повідомлення про підозру посадовій особі СБУ, "оскільки відомості, що становлять таємницю досудового слідства, з невідомих для Національного бюро причин набули розголосу та були отримані службовою особою СБУ, законність дій якої перевіряють детективи під час зазначеного досудового розслідування".

"За дивним збігом обставин це відбулося практично відразу після направлення відповідних процесуальних документів на узгодження до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури", - зазначили в бюро.

Як повідомлялося, 13 вересня стало відомо, що перший заступник глави Служби безпеки України П.Демчина подав заяву до Генеральної прокуратури України про те, що детектив НАБУ склав щодо нього повідомлення про підозру на підставі завідомо недостовірних даних.

"Як мені стало відомо від моїх адвокатів, текст підозри ґрунтується виключно на завідомо недостовірних даних щодо мого спільного проживання з громадянкою О.В. у період з 2010-го до кінця 2016 року й вигадок детективів щодо можливої наявності в мене і О.В. спільного майна", - пише він.

П.Демчина стверджує, що детективу НАБУ на момент складання тексту підозри було точно відомо про відсутність між ним і громадянкою О.В. сімейних відносин з березня 2012 року, про що є постанова суду Володимирецького районного суду Рівненської області.

Крім того, як стверджує перший заступник глави СБУ, протягом усього терміну слідства (понад 18 місяців) детективи НАБУ не вжили заходів щодо встановлення його справжнього місця проживання, а саме не були допитані його сусіди й охоронці житлового комплексу в с. Петропавлівська Борщагівка Київської області, де проживає П.Демчина.

"З огляду на вищевикладене в діях старшого детектива С.Яндюка наявні ознаки складу кримінального правопорушення, передбаченого ст. 366 (службове підроблення), ст. 343 (втручання в діяльність працівника правоохоронного органу), та ч. 2 ст. 372 (притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності) Кримінального кодексу України.

П.Демчина попросив зареєструвати його заяву в ЄРДР і провести досудове розслідування.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

Сирський обговорив із командувачем оборони Данії потреби ЗС України та допомогу

Клименко про розстріл поліцейських у Вінницькій області: Цей трагічний випадок показує, що тилу для поліцейських немає

Ворог уранці атакував Одесу, пошкоджено об'єкт інфраструктури - ОВА

Окупанти обстріляли Суми, Білопілля та 13 сіл у Сумській і Чернігівській областях за добу, поранено двох мирних жителів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА