07:35 12.10.2018

Патріарх Філарет особисто привітав президента з рішенням синоду Вселенського патріархату і назвав його епохальним

3 хв читати
Патріарх Філарет особисто привітав президента з рішенням синоду Вселенського патріархату і назвав його епохальним

Глава Української православної церкви Київського патріархату Філарет привітав президента України Петра Порошенка з рішенням синоду Вселенського Патріархату про автокефалію Української православної церкви і назвав це рішення епохальним, повідомила прес-служба глави Української держави.

"Я Вас вітаю з першою перемогою. Це епохальне рішення", - сказав патріарх Філарет П.Порошенку під час зустрічі.

Патріарх Філарет висловив подяку П.Порошенку за наполегливість у досягненні мети щодо рішення синоду Вселенського Патріархату.

"Я хочу Вам особисто подякувати, тому що завдяки Вашій наполегливості, завдяки Вашій мудрості ми досягли цього. Тому що і попередні президенти також працювали, але не досягли. А Ви досягли цієї нашої спільної мети", - підкреслив Філарет.

У свою чергу президент зазначив, що сьогодні історичний день: "Історичний день не у вимірі року або десятиліття. Історичний день у вимірі 1030-річчя хрещення нашої землі і нашої країни України-Русі. Довгих 332 роки Україна і українська церква чекала автокефалію. І сьогодні це рішення прийнято щодо автокефалії і триває процес надання Томосу", - зазначив П.Порошенко.

Глава держави підкреслив, що в четвер синод прийняв рішення стосовно дуже важливих питань, які допоможуть Україні створювати єдину помісну православну автокефальну церкву.

"Я вважаю, що є кілька дуже важливих дат в історії України. Це і дата проведення референдуму в 1990 році, коли великою волею українського народу було обрано незалежність. Це і дата 24 серпня, коли відродилася Українська держава. Я думаю, що дуже важлива і назавжди увійде в історію України дата 11 жовтня. Дата, коли українській церкві повернуто автокефалію", - підкреслив П.Порошенко.

Глава держави підкреслив, що його активна участь в процесі отримання автокефалії Української церкви пояснюється розумінням важливості процесу державотворення: "Українська незалежність без наявності помісної автокефальної церкви, коли церква буде п'ятою колоною сусідньої держави, є не повною незалежністю. Це залишок колоніального статусу. І лише той факт, що Україна зараз, саме сьогодні 11 жовтня, отримала автокефалію, є завершенням формування незалежності дуже великої держави Україна. Найбільшою по території держави в Європі", - сказав президент.

Водночас, Патріарх Філарет зазначив, що українська церква не була ніколи автокефальною.

"Тому що українська церква ніколи не була автокефальною. Вона мала широкі права за часів київських князів, але перебувала у складі Константинопольського патріархату. А потім потрапила в російську неволю і теж була невільною. У 20 столітті, коли виникла Українська Народна Республіка, нібито відродили Українську автокефальну церкву, але тут же вона і загинула", - сказав Філарет.

Він також зазначив, що події, які відбуваються зараз - це вперше за 1 030 років.

Водночас предстоятель УПЦ зазначив, що потрібно буде ще провести відповідні кроки. "Я думаю, що ми досягнемо і більшого - створимо єдину Українську православну церкву. Але створимо її на вільних засадах, без насильства і без будь-якого тиску, добровільно", - підкреслив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

"УЗ" стала об'єктом масових атак росіян: у Донецькій області загинуло троє залізничників

Кількість постраждалих унаслідок ворожого удару по Балаклії зросла до 10

До Ради надійшла заява Сольського про відставку з посади міністра агрополітики - Стефанчук

Окупанти завдали удару по вокзалу Балаклії, постраждали 7 мирних жителів - ОВА

Зеленський про закриття неба над Україною західними партнерами: Питання не "чому", а "коли"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА