08:47 15.10.2018

Рада ЄС ухвалить рішення щодо юридичного механізму санкцій за використання і поширення хімічної зброї

5 хв читати
Рада ЄС ухвалить рішення щодо юридичного механізму санкцій за використання і поширення хімічної зброї

Рада ЄС із закордонних справ, що збирається в понеділок у Люксембурзі, планує дати "зелене світло" новому режиму обмежувальних заходів Євросоюзу, спрямованих проти використання і поширення хімічної зброї.

"Ці юридичні рамки дозволять ЄС накладати санкції на осіб або організації, що беруть участь в розвитку і використанні хімічної зброї, незважаючи на їх національність або місце, де вони знаходяться", - сказано в матеріалах до засідання Ради ЄС.

У них зазначається, що це рішення буде прийнято на виконання висновків Європейської ради від 28 червня 2018 року.

"Це те, що дає можливість реагувати в разі майбутніх порушень деяких юридичних норм, пов'язаних з міжнародними зобов'язаннями з ліквідації і невикористання хімічної зброї", - сказав високопоставлений європейський чиновник у відповідь на прохання журналістів прокоментувати майбутнє рішення щодо нового режиму застосування обмежувальних заходів.

За його словами, це "досить стандартний текст" про те, як має діяти механізм такого реагування. Він заснований на встановлених міжнародних правилах, гарантом реалізації яких є ОЗХЗ. Цей механізм стосується в першу чергу тих країн, за якими зібрані відповідні дані, що дозволяють висунути пропозицію щодо визначення осіб і організацій для внесення до списку санкцій.

"Наші служби можуть підготувати пропозицію високому представнику (ЄС із закордонних справ і політики безпеки - ІФ) після консультацій з державами-членами щодо того, чи може та чи інша особа бути внесена в список", - пояснив функціонер ЄС, коментуючи пресі на умовах анонімності в минулий четвер в Брюсселі порядок денний засідання Ради міністрів закордонних справ ЄС.

На уточнюючі питання чиновник відповів, що не може сказати, хто і коли буде внесений в нові "чорні списки". "Є пропозиції, які мають бути проаналізовані відповідними інстанціями, перш ніж піде офіційна реакція", - зазначив він.

У документах до засідання Ради ЄС повідомляється, що передбачені новими рамковими правилами санкції будуть спрямовані "проти осіб і організацій, безпосередньо відповідальних за розвиток або використання хімічної зброї, проти тих, хто чинить їм свою фінансову, технічну або матеріальну підтримку, а також проти тих, хто допомагає або заохочує до дії ці особи і організації або тих, хто з ними пов'язаний".

У Раді ЄС роз'яснюють, що санкції полягають в забороні на поїздки до ЄС і заморожування фінансових активів осіб і організацій. При цьому фізичним та юридичним особам ЄС буде заборонено виділяти кошти в розпорядження тих, хто потрапив під обмежувальні заходи.

Співрозмовнику ЗМІ було поставлено питання, чи може бути створений в ЄС аналогічний рамковий режим для осіб і організацій, що стоять за кібератаками. "Це розглядається, але ніякі рішення не прийняті і не будуть прийняті в понеділок (15 жовтня - ІФ)", - відповів високопоставлений функціонер ЄС.

Представляючи журналістам повістку ради, він зазначив: "Ймовірно, що одна або дві держави-члена (вам не важко буде здогадатися, про які держави йде мова) скажуть кілька слів про спробу кібератаки на офіс ОЗХЗ в Гаазі – оновлена інформація щодо ситуації з російським комп'ютерним туризмом в Європі".

У відповідь на питання, чи буде на підставі цього висунуто пропозицію про розширення санкцій проти Росії, європейський чиновник заявив: "Думаю, що ні. Я вважаю, що це буде коротка інформація про ситуацію, що складається зараз ситуації". Він додав, що "не може ні у кого вислизнути від уваги збіг спроби атаки проти ОЗХЗ з моментом, коли має відбутися рішення за рамковими правилами про застосування хімічної зброї".

Засідання Ради ЄС, як і зазвичай, почнеться з короткого огляду поточних справ, під час якого міністри розглядають актуальні питання міжнародного порядку денного.

Зокрема, глава дипломатії ЄС Федеріка Могеріні зупиниться на запропонованому нею спільно з Єврокомісією 19 вересня документі про нову стратегію Євросоюзу з більш тісного взаємозв'язку ЄС і Азії. Очікується прийняття висновків Ради ЄС з цього питання. У Брюсселі звертають увагу на те, що він розглядається напередодні майбутнього 18-19 жовтня саміту Азія-Європа (АСЕМ).

Ф.Могеріні торкнеться також підсумків референдуму в Македонії щодо зміни назви країни і виборів в Боснії і Герцеговині.

В основній частині порядку денного засідання ради міністри обговорять розвиток політичного процесу в Лівії.

"Обговорення політичного процесу в цій країні відбудеться з орієнтацією на перспективу надання додаткової підтримки (спеціальному представникові ООН по Лівії - ІФ) Гасанові Саламі в його зусиллях з просування цього процесу в напрямі узгодженої мети, тобто проведення в певний момент виборів в наступному році", - сказало європейське джерело.

Потім буде розглянута ситуація в Центральноафриканській Республіці. Глави МЗС візьмуть висновки з цього пункту. "Це буде обмін думками щодо розвитку ситуації в країні, зокрема, в світлі результатів присвяченого ЦАР заходи високого рівня" на полях "Генеральної Асамблеї ООН 27 вересня 2018 року", - пояснив функціонер ЄС. Він додав, що для ЄС йдеться про продовження підтримки уряду країни в його зусиллях із досягнення примирення і забезпечення миру.

Питання про "зовнішні аспекти міграції" обговорюватиметься міністрами ЄС за участю верховного комісара ООН у справах біженців Філіппо Гранді, і також відбудеться відеоконференція з новим генеральним директором Міжнародної організації з міграції Антоніу Віторіну. Розмова в перспективі дискусій майбутнього 17-18 жовтня саміту ЄС піде про надійність прийнятих союзом заходів. "Як нам ще більш ефективно руйнувати мережу перевізників", - уточнив чиновник.

Під час робочого обіду члени Ради ЄС обговорять Венесуелу. "Конфронтація між урядом і опозицією ще більше посилилася, і риторика уряду зазвучала голосніше", - констатував співрозмовник ЗМІ. За його оцінкою, "можна говорити про масову міграційну кризу", при якій близько 1,5 млн венесуельців від безвиході покинули свою країну.

Після завершення Ради ЄС того ж дня в Люксембурзі відбудеться зустріч міністрів закордонних справ програми "Східне партнерство".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Стратегічною метою РФ є відновлення слави Радянського Союзу на міжнародній арені - Кулеба

В Одесі троє постраждалих від ракетного удару, з них двоє дітей, усі поранення легкі - обладміністрація

ВАКС заочно заарештував співорганізатора заволодіння 11 млн грн коштів "Укрзалізниці"

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА