14:48 15.10.2018

Комісія при Мін'юсті Естонії нарахувала понад мільярда євро збитків від "радянської окупації"

3 хв читати
Комісія при Мін'юсті Естонії нарахувала понад мільярда євро збитків від "радянської окупації"

Створена при Міністерстві юстиції Естонії комісія з виявлення шкоди від окупацій оцінила розмір збитку від "радянської окупації" приблизно в 92 млрд рублів.

Таким чином, за нинішнім валютним курсом збиток оцінюється в 1,2 млрд євро, повідомив у понеділок порталу телерадіомовлення ERR голова комісії, історик Тоомас Хійо (Tooma Hijo).

На його думку, "міжнародне право дозволяє нам пред'являти позови про відшкодування шкоди за втрати, пов'язані з окупацією, і в минулому це зробили кілька держав. Радянський Союз окупував Естонію в 1940 році, і окупаційна влада несе відповідальність за час окупації".

Він наголосив, що "Естонія не може відмовитися від вивчення завданих збитків та пред'явлення вимог про компенсацію, тому що це означатиме визнання добровільного приєднання до СРСР. У такому випадку будуть забуті десятки тисяч громадян, які стали жертвами радянської влади, і буде визнана безглуздість і непотрібність діяльності тих, хто боровся проти окупаційної влади".

За даними комісії, жертвами сталінських репресій стали 49 тис. 500 осіб, 24 тис. 100 людей загинули під час Другої світової війни і 139 тис. 400 осіб змушені були виїхати з Естонії. Естонія "втратила" Печерський район і території за Нарвою. У звіті зазначено, що людські втрати за своєю природою можна вважати геноцидом.

У ньому також зазначається, що в період з 1948 до1985 року Естонія втратила мільйони гектарів сільгоспземель.

Як вважають у комісії, забруднення поверхневих вод у період з 1950 до 1990 оцінили в 20 млрд рублів. Забруднення ґрунтових вод оцінили в 60 млрд рублів. За 20 років використовували 5-9 млрд рублів на виробництво енергії зі сланцю, вилученого з Естонії.

Неефективне використання покладів фосфориту, за оцінкою комісії, призвело до збитків у 290 млн рублів.

Як зазначається в звіті, примусова колективізація зруйнувала сільське господарство країни і завдала шкоди в розмірі трьох мільярдів рублів. До Естонії завезли багато робочої сили, і частка естонців у національному складі республіки зменшилася з 89% у 1941 році до 61% у 1989 році.

Автори звіту вважають, що саме через "окупацію" рівень життя в Естонії значно нижчий від рівня життя у Фінляндії, а середня тривалість життя на 3,5 року менше.

Водночас, як повідомив у суботу міністр юстиції Урмас Рейнсалу, "у нас є юридична експертна оцінка і огляд про людські втрати".

"Згідно з рекомендаціями комісії на підставі єдиної методики буде продовжено оцінку іншого збитку. Це буде передумовою для подальших кроків", - заявив міністр.

Раніше інші члени уряду неодноразово висловлювалися проти пред'явлення вимог про компенсацію від "радянської окупації". Так, наприкінці серпня прем'єр-міністр Естонії Юрі Ратас (Juri Ratas) сказав, що Естонія проводить послідовну зовнішню політику і, як і за колишніх урядів, естонська держава (зокрема і зараз) не займається активно складанням та наданням вимог про збитки.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА