16:10 19.06.2020

Верховний Суд повідомляє про рішення, яким підтверджено незаконність звільнення Бочковського з посади голови ДСНС

3 хв читати
Верховний Суд повідомляє про рішення, яким підтверджено незаконність звільнення Бочковського з посади голови ДСНС

Касаційний суд в складі Верховного Суду підтвердив рішення судів першої та апеляційної інстанцій про незаконність звільнення Сергія Бочковського з посади голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Як повідомляє в п'ятницю Верховний Суд на своїй сторінці у Facebook, судді розглянули справу про скасування розпорядження Кабінету Міністрів України щодо звільнення з обійманої посади голови ДСНС за порушення присяги державного службовця.

У Верховному Суді нагадують, що суд першої інстанції частково задовольнив позовні вимоги звільненого голови ДСНС і встановив, що звільнення було "без дотримання встановленого порядку і без видимих на те підстав".

"Суд апеляційної інстанції погодився з позицією суду першої інстанції щодо безпідставного звільнення позивача із займаної посади та змінив рішення у частині стягнення середньої заробітної плати за час вимушеного прогулу шляхом уточнення суми стягнення", - йдеться в повідомленні суду.

Отже, суди першої та апеляційної інстанції встановили, що службове розслідування щодо позивача про порушення ним присяги держслужбовця не призначали і не проводили, а обставини порушення ним присяги було встановлено тільки на підставі інформації, озвученої на засіданні Кабінету Міністрів.

"ВС вважає, що непроведення службового розслідування та відсутність вмотивованих висновків про вчинення позивачем порушення присяги державного службовця, якої він не складав, свідчать про протиправність оскаржуваних рішень щодо звільнення позивача із займаної посади", - зазначає Верховний Суд.

"З огляду на викладене, ВС прийняв рішення залишити касаційні скарги без задоволення, а оскаржувані судові рішення – без змін", - ідеться в повідомленні.

Як пояснили агентству "Інтерфакс-Україна" в суді, позивач - це екс-голова ДСНС Бочковський, а своїм рішенням касаційний суд підтвердив незаконність звільнення Бочковського з посади, а також його право на отримання компенсації у зв'язку з цим.

15 червня 2020 року адвокат, партнер АО AVER LEX Ігор Федоренко заявив, що Бочковського остаточно відновлено на посаді керівника Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

"Касаційний суд у складі Верховного Суду поставив крапку у справі про поновлення Сергія Бочковського на посаді глави Державної служби України з надзвичайних ситуацій. Суд підтвердив рішення і першої судової інстанції - Окружного адміністративного суду м. Києва від 26.04.2018, і подальше рішення апеляційної інстанції. Він визнав протиправними розпорядження Кабінету Міністрів України від 25.03.2015 про звільнення Сергія Бочковського з посади глави ДСНС і відповідний наказ ДСНС. Його поновлено на посаді з моменту звільнення, тобто з 25.03.2015", - наводить прес-служба AVER LEX слова Федоренка.

Як повідомлялося, 26 квітня 2018 року Окружний адміністративний суд Києва визнав протиправним розпорядження Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року про звільнення Бочковського з посади голови ДСНС і відповідний наказ ДСНС. ДСНС відмовилася виконувати це судове рішення, мотивуючи необхідністю ухвалення розпорядчого рішення урядом і поданням апеляційної скарги на рішення суду першої інстанції.

7 серпня Київський апеляційний адміністративний суд підтвердив рішення про поновлення Бочковського на посаді та стягнення на його користь майже 550 тис. грн зарплати. 9 серпня Міністерство внутрішніх справ повідомило, що рішення апеляційного суду буде оскаржено в касаційному порядку.

16 серпня 2018 року Бочковський мав намір вийти на роботу, але його не пропустили через прохідну відомства. 22 серпня міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков висловив упевненість, що Бочковський не очолюватиме ДСНС, незважаючи на свої "маніпуляції в судах".

25 березня 2015 року на засіданні Кабінету Міністрів правоохоронці затримали Бочковського та його першого заступника Василя Стоєцького за підозрою в зловживаннях і причетності до корупційних схем у ДСНС. Після цього уряд звільнив цих чиновників. Їм було оголошено про підозру.

У листопаді 2015 року Головне слідче управління МВС завершило досудове розслідування в кримінальному провадженні за підозрою Бочковського та Стоєцького. Обвинувальний акт було направлено до суду. Із грудня 2015 року цю справу розглядають у Шевченківському районному суді Києва.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

Аграрні асоціації попросили ВАКС узяти міністра агрополітики на поруки

Окупанти обстріляли село на Харківщині, поранені двоє пенсіонерок

Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

Українська ППО збила російську ракету в Криворізькому районі

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

Умєров і помічник генсека НАТО обговорили ситуацію на полі бою і кроки на шляху до членства України в Альянсі

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА