20:25 09.09.2021

В Україні збільшується кількість пролікованих методом тромболізису випадків інсульту

2 хв читати
В Україні збільшується кількість пролікованих методом тромболізису випадків інсульту

В Україні збільшується кількість пролікованих методом тромболізису випадків інсульту, але поширення цього методу все одно недостатньо.

До такого висновку дійшли учасники круглого столу "Надання медичної допомоги при інсульті під час пандемії COVID-19", проведеного в Києві в четвер.

"Завдяки реалізації Програми медичних гарантій (ПМГ) і навчання лікарів, кількість тромболітичних втручань збільшилась і продовжує збільшуватися приблизно на 0,5% на рік від усіх випадків ішемічного інсульту", - сказав керівник Інсультного центру клінічної лікарні "Феофанія", член робочих груп МОЗ і НСЗУ з питань інсульту Дмитро Лебединець.

За його словами, в 2018 році методом тромболізису були проліковані 0,5% з ішемічним інсультом, у 2019 році - 1%, у 2020 році вже близько 1,5% від усіх випадків ішемічного інсульту.

"Ми бачимо, що є зростання. У 2021 року ми сподіваємося, що лікування цим методом буде ще рости, оскільки сьогодні вартість тромболітика включена до ПМГ і може бути покрита за рахунок бюджету", - сказав він.

Лебединець зазначив, що тромболізис є одним із критеріїв надання допомоги пацієнтам з інсультом.

"Якщо правильно вибудувана система, то кількість тромболізису зростає. Щоправда, є країни, де кількість тромболізису досягає 20% усіх випадків ішемічного інсульту", - сказав він.

Зі свого боку, в.о. голови Національної служби здоров'я України (НСЗУ) Дмитро Самофалов зазначив, що у 2021 році в рамках ПМГ на лікування інсульту НСЗУ уклала контакти з 237 медичними установами, яким урамках ПМГ за лікування пацієнтів з інсультом виплачено 1,1 млрд грн з початку 2021 року.

"Це проліковано близько 80 тис. пацієнтів з інсультом", - сказав він.

Самофалов пояснив, що наразі НСЗУ має два типи контактів з медичними установами на лікування пацієнтів з інсультом: контракти з медустановами, які можуть виконувати лише тромболізис, і контракти з медичними установами, які можуть виконувати ендоваскулярне втручання з видалення тромбів - тромбоекстракцію.

"Ми наполягаємо, щоб пацієнтів з інсультом доставляли лише в ті медустанови, які мають договори з НСЗУ і навчені мультидисциплінарні команди", - сказав він.

Самофалов уточнив, що тариф на лікування інсульту без тромболізису / тромбоекстракції становить 15 тис. грн, лікування методом тромболізису - 54 тис. грн, тариф на ендоваскулярне втручання - 94 тис. грн.

Самофалов висловив надію, що в ПМГ 2022 року ці тарифи будуть збільшені.

При цьому він уточнив, що у 2020 році в Україні було проведено близько 200 тромбоекстракцій при інсульті.

Метод тромболізису при інсульті полягає у внутрішньовенному введенні ліків, які мають властивість швидко розчиняти тромб, який перекриває доступ крові до головного мозку.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА