11:35 17.09.2021

В. о. директора ДБР Сухачов про "справу вагнерівців": Інформації про проведення такої операції на території України ми не отримали

4 хв читати
В. о. директора ДБР Сухачов про "справу вагнерівців": Інформації про проведення такої операції на території України ми не отримали

В. о. директора Державного бюро розслідувань (ДБР) Олексій Сухачов заявляє, що слідство у "справі вагнерівців" не отримало підтвердження інформації про те, що на території України проводилась така операція.

"Це кримінальне провадження надмірно політизоване. Ми провели допити високопоставлених посадових осіб, правоохоронців, представників розвідувальних органів України. Також запросили матеріали у правоохоронних та розвідувальних органів, які підтвердили б або спростували проведення такої операції", - розповів Сухачов в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

В. о. директора ДБР повідомив: "Наразі жодної інформації про проведення такої операції на території України ми не отримали. За результатами допитів посадових осіб така інформація теж не отримана".

Говорячи про репортажі CNN про нібито допомогу американської сторони з організації операції, в. о. директора ДБР сказав: "Аналізували його (репортаж - ІФ) зі слідчим двічі і не виявили будь-яких фактичних даних, які це ЗМІ могло б надати слідству як версію або напрям для дослідження".

Що стосується тимчасової слідчої комісії парламенту (ТСК) у "справі вагнерівців", то, за словами Сухачова, представників ДБР не запрошують на засідання й інформацію не направляють.

Відповідаючи на запитання про те, чи готове ДБР долучити до справи матеріали звіту ТСК, коли буде ухвалено остаточне рішення, в. о. директора ДБР сказав: "Якщо ТСК направить на нашу адресу відповідний звіт, зрозуміло, що вивчатимемо його в рамках розслідування зазначеного кримінального провадження".

Водночас, за словами Сухачова, у ДБР є комунікація з парламентськими комітетами з питань правоохоронної діяльності та з питань оборони та нацбезпеки.

"Якщо вони нададуть слідству інформацію - ми обов'язково її вивчимо та використаємо під час розслідування", - додав в. о. директора ДБР.

Як повідомлялося, 8 вересня на американському телеканалі CNN було оприлюднено матеріал про нібито допомогу ЦРУ США Україні в частині організації операції із затримання 33 бойовиків ПВК "Вагнера". За їхніми даними, українська сторона отримала від США готівку, технічну допомогу та консультації ЦРУ під час організації операції. При цьому високопоставлений американський чиновник заявив CNN, що ці твердження "неправдиві".

29 липня 2020 року біля Мінська затримали 33 членів ПВК "Вагнера".

12 серпня того ж року Офіс генерального прокурора (Україна) звернувся до Генеральної прокуратури Республіки Білорусь із запитами про видачу 28 осіб із російської приватної військової компанії "Вагнера", які "брали активну участь у бойових діях на території Донецької та Луганської областей у складі терористичних організацій "ЛНР" і "ДНР".

"Усім 28 особам, серед яких дев'ять громадян України, було повідомлено про підозру в участі у терористичній організації", - повідомила прес-служба Офісу генпрокурора.

Однак 14 серпня стало відомо, що Білорусь віддала Росії 32 із 33 затриманих "вагнерівців".

18 серпня 2020 року низка українських ЗМІ повідомила, що СБУ та Головне управління розвідки Міноборони готували операцію із затримання членів ПВК "Вагнера". За версією ЗМІ, вони мали вилетіти з Мінська до Стамбула, але в польоті один із пасажирів мав імітувати погіршення здоров'я, через що літак мав здійснити вимушену посадку в Києві, де "вагнерівців" мали затримати.

ЗМІ стверджували, що про операцію було повідомлено президенту Володимиру Зеленському та голові Офісу президента Андрію Єрмаку, після чого внаслідок просочення інформації про неї довідалися білоруські спецслужби.

У червні 2021 року Зеленський відкинув причетність Єрмака до зриву так званої операції із захоплення "вагнерівців", назвавши ідею такої операції "ідеєю інших країн".

Він зазначив, що востаннє спілкувався з Олександром Лукашенком, обговорюючи питання затриманих "вагнерівців". "Коли "вагнерівці" були на території Білорусі, я зателефонував Олександру Григоровичу, попередив його, сказав, що ми готові передати повну інформацію про цих людей", - сказав президент.

Глава держави додав, що Лукашенко сказав йому, що "не підведе" і "розбереться". "Я був упевнений, що він передасть нам цих убивць. Але потім сталося те, що сталося, і це була остання наша розмова", - зазначив Зеленський.

10 вересня 2021 року голова тимчасової слідчої комісії (ТСК) Верховної Ради з питань розслідування можливих протиправних дій представників органів держвлади та інших осіб проти суверенітету України Мар'яна Безугла (фракція "Слуга народу") заявила, що безпосередньо санкціонованої спецоперації щодо примусової посадки турецького літака з найманцями ПВК "Вагнера" в Україні не було, а проводився спеціальний розвідувальний захід.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За уточненою інформацією, дитина в Синельниковому, яку вважали загиблою, перебуває у важкому стані в лікарні - ОВА

Велика Британія виділила майже 150 млн фунтів стерлінгів на зміцнення енергетичного сектора України

Прем'єр Польщі закликав фермерів припинити блокування українського кордону

Після знищення російського Ту-22М3 другий літак був змушений розвернутися - ГУР МО

Серед загиблих у Синельниковому - троє дітей від 6 до 14 років, повідомили в ОВА

У Херсоні внаслідок обстрілу виникла пожежа, є постраждалий

Процедуру ввезення гумдопомоги для потреб муніципалітетів та її використання необхідно спростити - мер Тростянця

Кількість загиблих на Дніпропетровщині збільшилася до дев'яти: у лікарні померла поранена дитина

ГУР: Російський Ту-22МЗ збито тими самими засобами, якими раніше було уражено А-50

Суд заборонив діяльність проросійської партії "Соціал-патріотична асамблея слов'ян" - СБУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА