19:44 23.08.2017

Рада може розглянути законопроект про обіг земель сільгосппризначення в жовтні

2 хв читати
Рада може розглянути законопроект про обіг земель сільгосппризначення в жовтні

Законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення може бути розглянутий Верховною Радою в жовтні 2017 року, написав на своїй сторінці в соцмережі Facebook перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Максим Мартинюк.

"У частині земельної реформи - ми фіналізуємо пропозиції учасників робочої групи з напрацювання оптимальної моделі запуску ринку. Найближчим часом ці пропозиції в статусі законопроекту про обіг сільгоспземель будуть внесені до парламенту. Згідно з планом роботи сьомої сесії (Верховної Ради - ІФ), його розгляд заплановано на жовтень ", - повідомив він.

За словами М.Мартинюка, мораторій на продаж земель сільгосппризначення має кілька негативних наслідків для економіки України, серед яких - недооцінка земель, високі операційні витрати на адміністрування земельного банку (велика кількість договорів оренди), обмежений доступ до фінансування.

"Запуск ринку здатний вирішити ці проблеми. Одночасно необхідно гарантувати збереження прав землевласників, щоб уникнути економічних і/або соціальних вибухів", - зазначив він.

Перший заступник міністра вважає, що для вдосконалення сільськогосподарської інвестиційної політики в Україні необхідно посилити реалізацію природоохоронного законодавства для зменшення ерозії ґрунту і забруднення вод, а також створити єдину реєстрацію землі та нерухомості.

У червні уряд затвердив Стратегію удосконалення управління в сфері використання та охорони земель сільськогосподарського призначення державної власності та розпорядження ними.

Зазначений документ вводить обов'язковий контроль збереження якісних показників держземель через розробку агрохімічних паспортів і регулярну актуалізацію їхніх даних.

М.Мартинюк також спростував обвинувачення у поганій якості даних земельного кадастру.

"Державний земельний кадастр - єдина в країні повноцінна геоінформаційна система, технічний рівень якої значно перевищує стандарти інших державних баз даних, тому гучні заяви про проблеми в його роботі - це або некомпетентність або свідоме перекручування фактів", - написав він.

Як повідомлялося, в Україні з 2002 року діє мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення. Парламент кілька разів продовжував його дію.

Однак земельна реформа є важливою умовою програми співпраці України і Міжнародного валютного фонду (МВФ).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укравтодор" просит Киевсовет выделить землю для строительства транспортной развязки к массиву Чайки на Житомирской трассе

Порошенко підписав закон про зміну правил використання земельних масивів та запобігання аграрному рейдерству

Суд повернув у держвласність ділянку лісу в Бориспільському районі Київської області

СБ за підтримки ЄС впроваджує в Україні 5-річну програму управління земельними ресурсами

Гройсман: 387 тис. га земель передано у власність 251 ОТГ

Рада прийняла за основу законопроект про запобігання аграрному рейдерству

Майже половина українців не підтримує земельну та пенсійну реформи, приватизацію держпідприємств

Виділені за "кооперативною схемою" землі вартістю 38,4 млн грн повернені громаді

Кабмін планує до 1 вересня запустити електронні земельні торги через "ProZorro.Продажі"

Понад 7 млн га органічних сільгоспземель в Україні залишаються незадіяними

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА