19:58 20.10.2017

Передбачений медреформою розвиток реімбурсації простимулює зростання споживання недорогих вітчизняних препаратів

2 хв читати
Передбачений медреформою розвиток реімбурсації простимулює зростання споживання недорогих вітчизняних препаратів

Передбачений медичною реформою розвиток системи реімбурсації (відшкодування) вартості лікарських засобів буде стимулювати зростання споживання недорогих препаратів, вітчизняних, вважають в Асоціації міжнародних фармацевтичних виробників (AIPМ Ukraine).

"Вперше на рівні закону передбачається реімбурсація вартості лікарських засобів. У зв'язку з цим очікуємо подальше збільшення кількості рецептурних лікарських засобів, що беруть участь в програмі. Це повинно привести до зростання кількості споживання недорогих препаратів, вироблених в Україні, насамперед вітчизняних аналогів", - прокоментували агентству "Інтерфакс-Україна" медреформу в асоціації.

У AIPМ Ukraine зазначили, що в Україні вже діє програма реімбурсації, до якої включені препарати - для лікування серцево-судинних захворювань, діабету другого типу і бронхіальної астми.

Водночас, під час включення до реімбурсації складних і наукоємних ліків, наприклад, Орфа і онкологічних препаратів, варто враховувати, що більшість з цих препаратів іноземного виробництва.

У AIPМ Ukraine зазначили, що передбачуване проектом медреформи обмеження програми реімбурсації Національним переліком основних лікарських засобів, "може мати негативні наслідки".

«Наразі цей перелік не передбачає оригінальні та сучасні лікарські засоби, відсутні вимоги біоеквівалентності генеричних лікарських засобів (відповідності їх ефективності оригінальним препаратам), про що неодноразово заявляла AIPМ Ukraine", - вважають в асоціації.

В асоціації також вважають, що наслідком медреформи також може стати збільшення на ринку частки рецептурних препаратів до середньоєвропейського значення (65-70%), в той час, як зараз вона становить близько 55%.

AIPМ Ukraine вважає, що впровадження реформи потребуватиме збільшення фінансування системи охорони здоров'я до 6-7% ВВП, однак впроваджуваний новий механізм фінансування приведе до зростання ефективності використання фінансових ресурсів, що врешті має привести до збільшення тривалості життя .

Разом з тим в асоціації поки що не беруться давати оцінку створенню нового органу - Національної служби здоров'я України (НСЗУ), що відповідатиме за фінансування системи здоров'я.

"Наскільки вдалою є модель фінансування через незалежний регулятор НСЗУ - питання дискусійне. Можливо, згодом виявиться необхідним впровадження системи обов'язкового медичного страхування або інші такі заходи. Однак перехід на оплату наданих медичних послуг є головною метою і здобутком реформи", - підкреслили в асоціації .

Як повідомлялося, Верховна Рада в четвер підтримала у другому читанні та в цілому законопроект про державні фінансові гарантії надання медичних послуг і лікарських засобів (№6327), який дає старт медичній реформі, зокрема, змінам у системі фінансування медичних послуг.

Генеральний директор ТДВ "ІнтерХім" (Одеса), що входить до Асоціації виробників ліків України (АВЛУ), Анатолій Редер висловив думку, що медична реформа і зміни в системі охорони здоров'я мають передбачати збалансовану фармацевтичну політику, розробка якої повинна стати наступним етапом медреформи.

Опитані агентством "Інтерфакс-Україна" фармацевтичні асоціації загалом вітають прийняття медичної реформи.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА