17:30 14.11.2017

ВР ухвалила президентський законопроект про сільську медицину

2 хв читати
ВР ухвалила президентський законопроект про сільську медицину

Верховна Рада України ухвалила в другому читанні внесений президентом України законопроект про підвищення доступності та якості медичного обслуговування в сільській місцевості (законопроект №7117).

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", за відповідний проект закону (№7117) в редакції, схваленій Комітетом Верховної Ради з питань охорони здоров'я, проголосували 280 народних депутатів на пленарному засіданні у вівторок.

Як зазначила голова парламентського комітету з охорони здоров'я Ольга Богомолець, "якщо гроші, які виділяються на реалізацію положень цього закону, не будуть розкрадені, то вже незабаром ми побачимо поліпшення медичного обслуговування в сільській місцевості".

За інформацією Міністерства охорони здоров'я, ухвалений закон забезпечить виділення близько 5 млрд грн на посилення медичної інфраструктури в сільській місцевості протягом двох років.

Нині в сільській місцевості проживає понад 13 млн українців, при цьому в 71% сільських фельдшерсько-акушерських пунктів (ФАП) немає водопостачання, у 82% сільських амбулаторіях немає санвузлів.

Загалом в Україні - 4 тис. ФАП і 12,7 тис. амбулаторій, розташованих у 23 тис. сіл.

Як зазначають у МОЗ, законопроект №7117 є частиною медичної реформи і дає можливість разом із місцевою владою вирішити нагальні питання.

"Багато територіальних громад уже повідомляють про готовність надавати свої будинки лікарям за 1 гривню. Тобто лікар не буде витрачатися на оренду, і його зарплата буде ще вищою, ніж у місті", - повідомляє МОЗ.

Раніше повідомлялося, що законопроект про підвищення доступності та якості медичного обслуговування в сільській місцевості був проголосований у першому читанні 19 жовтня.

Зміни до бюджету України 2017 року передбачають виділення 4 млрд грн для заходів, спрямованих на розвиток медицини в сільській місцевості. Проект держбюджету на 2018 рік - ще 1 млрд грн.

За словами заступника керівника фракції "Блок Петра Порошенка" у Верховній Раді Сергія Березенка, ці кошти дадуть змогу побудувати в сільській місцевості близько 4 тис. сучасних амбулаторій в Україні за єдиним проектом. Проект також передбачатиме житло для сільських лікарів.

Законопроект №7117 передбачає забезпечення в сільській місцевості медиків службовим житлом і транспортом, а також створення можливостей для здобуття освіти та підвищення кваліфікації.

Крім того, законопроект пропонує визначити, що пріоритетом також є розвиток телекомунікаційної інфраструктури, зокрема забезпечення сільських медзакладів широкосмуговим доступом до Інтернету та програмним забезпеченням для функціонування електронної системи охорони здоров'я і впровадження телемедицини, раніше анонсованої президентом.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дніпропетровська область отримала від чеських партнерів мобільне реанімаційне відділення на 13 пацієнтів

МОЗ завершило перевірку ВЛК у Києві

Усі бюро судмедекспертизи до середини 2024 року увійдуть до єдиної національної системи під управлінням МОЗ - Кузін

Через війну в Україні не діагностують до 30% випадків туберкульозу

Українські клініки отримають іще 73 потужні генератори в рамках проєкту МОЗ і СБ

Фонд UNFPA за підтримки Швеції та Норвегії передав Україні ще дві мобільні гінекологічні клініки

Кабмін затвердив стратегію добровільного донорства крові до 2028 року

У Києві почалося створення найсучаснішого Центра протезування для військових - Кличко

Мерія Лондона повідомила про початок благодійної програми з відправки авто в Україну на базі ініціативи Кличка

Волонтери ТЧХУ Житомирщини зустріли 51-й евакуаційний поїзд із Донецької області

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА