18:20 30.11.2017

Система охорони здоров'я загалом готова до впровадження eHealth на первинному рівні - думка

3 хв читати
Система охорони здоров'я загалом готова до впровадження eHealth на первинному рівні - думка

 Наявна система охорони здоров'я, медзаклади та медичні працівники готові до впровадження електронної системи охорони здоров'я (eHealth) на первинному рівні в рамках реформи фінансування системи охорони здоров'я України, вважає член координаційної ради при Міністерстві охорони здоров'я з питань електронної охорони здоров'я Андрій Заяць.

"До простого варіанту eHealth наша медицина готова абсолютно. Лікарі "первинки" спроможні освоїти базовий функціонал, пов'язаний із роботою з реєстрами лікарів, пацієнтів і медичних закладів. Місцева влада готова забезпечити "первинку" необхідною технікою, ноутбуками, це нескладно й недорого. Є варіанти програмного забезпечення, в цьому питанні є навіть деякі конкурентні пропозиції", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна".

При цьому А.Заяць зазначив, що "та конструкція, яка наразі пропонується в рамках реформи первинної ланки й гордо називається eHealth, насправді є лише роботою з трьома реєстрами - реєстром пацієнтів, реєстром лікарів і реєстром медзакладів".

"Це чимало. Але назвати це eHealth у повному вигляді не можна", - вважає він.

Водночас експерт зазначив, що для впровадження в Україні повноцінної системи електронної охорони здоров'я необхідні зміни нормативної бази в частині скасування застарілих нормативних актів, які передбачають зберігання документації в паперовому вигляді.

"У нас досі живе "нормативка" про те, що всі медичні записи повинні мати паперовий еквівалент - це безліч наказів щодо заповнення документації, історій хвороби. І незрозуміло, коли її скасують", - сказав він.

Коментуючи проблему захищеності інформації в системі eHealth, А.Заяць висловив думку, що це питання має розглядатися у двох площинах - персональні дані пацієнтів і лікарів, які вносяться до відповідних реєстрів, і медична інформація про стан здоров'я конкретної людини.

"Є законодавчі норми щодо того, як потрібно забезпечувати зберігання й обробку персональних даних. Крім того, є також неформальні норми, яких дотримуються IТ-компанії: використання шифрування, захищених протоколів тощо. Будьте впевнені, що в рамках eHealth персональні дані захищені на належному рівні. Проблема їх захисту надумана", - наголосив він.

Щодо медичної інформації, яка має стати частиною eHealth, експерт зазначив, що наразі практично всі приватні клініки й низка "передових державних закладів охорони здоров'я" створили власні бази зберігання й обробки інформації про своїх пацієнтів.

"Для роботи з медичними даними пацієнтів існують спеціальні медичні інформаційні системи (МІС). Щодо них і для них у законодавстві існують окремі норми, що гарантують безпеку, набагато суворіші, ніж для персональних даних. Ці вимоги передбачають, зокрема, застарілі на сьогодні вимоги щодо побудови комплексної системи захисту інформації. І це чітко враховують розробники, які вже працюють із приватними клініками та деякими державними клініками. Ці медичні дані пацієнта зберігаються на рівні медзакладу і в Інтернет не потрапляють", - сказав він.

"У нас такі МІС уже є давно. Навіть коли про реформування системи охорони здоров'я ще не йшлося, такі МІС вже були готові, й наразі вони успішно працюють. Це вже поширена практика в приватних клініках", - зазначив він.

А.Заяць наголосив, що без упровадження eHealth реформування системи охорони здоров'я неможливе.

"Якщо ми намагатимемося змінювати модель фінансування, лише використовуючи паперові носії, це не працюватиме. Передбачити оплату за медпослуги, використовуючи паперовий носій, неможливо. Будуть порушення, адже на папері завжди є можливість маніпуляцій і приписок. Нормальні IТ-інструменти дадуть змогу забезпечити прозорість зміни системи фінансування", - сказав він, при цьому зазначивши, що наразі про створення загальнонаціональної МІС не йдеться.

"Ні про які медичні дані цього року не йдеться", - наголосив експерт.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА