17:06 12.12.2017

Обласні медзаклади закуповують онкопрепарати вчетверо дорожче за міжнародні організації

2 хв читати
Обласні медзаклади закуповують онкопрепарати вчетверо дорожче за міжнародні організації

Деякі обласні онкологічні диспансери закуповують препарати для лікування онкохворих учетверо дорожче, ніж міжнародні організації.

Такі дані оприлюднив Центр протидії корупції (ЦПК) за результатами моніторингу закупівель препаратів через міжнародні організації, а також через електронну систему закупівель ProZorro.

"394% становила різниця в цінах Закарпатського онкодиспансеру та міжнародної організації ПРООН за той самий препарат для лікування раку передміхурової залози", - наводить прес-служба ЦПК слова члена правління Олександри Устінової.

Йдеться, зокрема, про препарат "Бікалутамід" виробництва компанії "Віста".

У ЦПК зазначили, що більшість корупційних схем, які раніше були на рівні державних закупівель, перемістилася на рівень регіональних. При цьому найпоширенішими схемами є кулуарні домовленості між учасниками ринку, об’єднання кількох препаратів в один лот, формування технічного завдання під конкретного постачальника, а також реєстрація свідомо завищених цін.

Крім того, однією з проблем, яка була усунена на рівні державних закупівель, проте залишилася на рівні обласних, на думку представників ЦПК, є закупівля препаратів через недобросовісних дистриб'юторів. Так, у 2014 році під час закупівель онкопрепаратів Мінохорони здоров'я частка виробників, які вийшли на торги, становила 3%, у 2017 році цей показник становив 57% під час закупівлі через ПРООН.

Значна частина закуповуваних лікарських коштів є для лікування онкології супровідними, а не основними. При цьому деякі з них не є рекомендованими ВООЗ до застосування.

У ЦПК висловили думку про те, що реформування державних закупівель ліків виробів медичного призначення (ВМП) спрацювало тому, що всі процедури були виведені з-під дії українського законодавства.

"Препарати закуповувались на міжнародних майданчиках та через процедури, якими користуються в усьому світі. Жодна структура в Україні не могла заблокувати ці закупівлі, як це відбувалося раніше в разі спроби заходження на ринок нового гравця", - йдеться в повідомленні.

За результатами закупівель препаратів для дорослої онкології через міжнародні організації в 2016 році загальна економія бюджетних коштів становила 52% порівняно із закупівлею в 2014 році, для дитячої - 27%. Понад 90% лікзасобів для дорослих і 78% для дітей було закуплено міжнародними організаціями дешевше, ніж міністерством.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА