13:08 03.01.2018

МОЗ оновив граничні ціни на препарати за програмою "Доступні ліки"

2 хв читати
МОЗ оновив граничні ціни на препарати за програмою "Доступні ліки"

 Міністерство охорони здоров'я України оновило для учасників програми реімбурсації "Доступні ліки" граничні оптово-відпускні ціни на препарати.

Відповідний наказ №2 від 2 січня 2018 року оприлюднено на сайті відомства.

Виробники та імпортери лікарських засобів протягом 10 днів (до 11 січня включно) повинні подати заявки на участь їх препаратів в програмі.

Новий реєстр препаратів, які підлягають відшкодуванню, складається з 23 міжнародних непатентованих назв (МНН), зокрема препаратів, МНН внесених до програми наприкінці грудня 2017 року, - лозартан для серцево-судинних захворювань і глібенкламід для цукрового діабету другого типу.

У відомстві також нагадали, що прийняті зміни впроваджують новий механізм ціноутворення.

"Після встановлення граничних цін на лікарські засоби фармкомпанії матимуть додатково п'ять днів, щоб знизити свої цінові пропозиції і таким чином поповнити список препаратів, вартість яких буде відшкодовуватися на 100% за державні кошти", - зазначено в повідомленні на сайті Міністерства охорони здоров'я.

У відомстві очікують, що споживання препаратів, вартість яких повністю відшкодовується державою, в натуральному вираженні виросте на 30%, і при цьому не позначиться на бюджеті програми.

Очікується, що кількість препаратів, вартість яких буде повністю відшкодовуватися за кошти бюджету, виросте приблизно на 10 торгових назв.

Референтна ціна добової дози для кожної діючої речовини визначаються окремо. Граничні оптово-відпускні ціни лікарських засобів ґрунтуються на медіанної ціною на препарат в п'яти сусідніх країнах - Польщі, Словаччині, Угорщині, Чехії та Латвії, нагадали в міністерстві.

Реєстр медикаментів, вартість яких частково або повністю підлягає відшкодуванню за кошти державного бюджету переглядається щорічно в січні і липні з метою актуалізації цін.

Як повідомлялося, 27 грудня Кабмін затвердив включення в перелік препаратів по одному МНН для серцево-судинних захворювань і цукрового діабету другого типу, що за прогнозами міністерства має розширити перелік ще десятком лікарських засобів за двома цими нозологіями.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Фармроздріб у 2024 р. підхопив минулорічний тренд зростання частки дієтичних добавок і ВТМ аптечних мереж - експерт

Актуальні тенденції попиту на фармринку відображають зміни потреб населення через війну - думка

Genmab купує розробника протиракових препаратів ProfoundBio за $1,8 млрд

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА