11:13 30.01.2018

Україна може перейти на довгострокове планування постачання вакцин - Стефанишина

2 хв читати

Україна з 2018 року може перейти на довгострокове планування поставок вакцин, прогнозує заступник міністра охорони здоров'я Ольга Стефанишина.

"Термін виробництва вакцин - мінімум 12 місяців, а може бути і більше. У всьому світі зараз існує дефіцит вакцин як через обмежену кількість потужностей майданчиків виробництва, так і великих обсягів замовлень. Розвинені країни практикують довгострокове планування закупівлі вакцин. Ми обговорюємо таку можливість для України і сподіваємося, що з 2018 року Україна перейде на довгострокове планування на кілька років вперед", - сказала вона в інтерв'ю агентству" Інтерфакс-Україна ".

О.Стефанишина зазначила, що для такого нововведення можуть знадобитися зміни Бюджетного кодексу і виразила надію на підтримку в цьому питанні з боку депутатського корпусу.

"Для цього є політична воля. Зараз, коли у нас, на щастя, є вакцини в країні, ми можемо замовляти їх на три роки вперед. Крім того, ми зобов'язані створити запас вакцин в розмірі 25%. Для цього треба змінити законодавство. Усередині МОЗ така політична воля є, вона є і з боку прем'єр-міністра. Сподіваюся, народні депутати нас підтримають ", - сказала вона.

За оцінкою заступника міністра, процес бюджетних закупівель ліків дуже забюрократизирований, а однією з основних його проблем є відсутність реєстру пацієнтів і електронної системи обліку ліків.

"Ще коли я працювала в пацієнтській організації («Пацієнти України» - ІФ), ми створили сайт, де пацієнт міг отримати інформацію про наявність препаратів у лікарні. Ми хочемо зробити подібну офіційну державну систему і відкрити її для пацієнтів. Я думаю, що це трапиться вже найближчим часом. Ми почнемо з великих медзакладів і поступово будемо поширюватися на області", - сказала вона.


Повний текст інтерв'ю О.Стефанишиної читайте на головній сторінці агентства "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна залучить додатково EUR100 млн від Ради Європи для відновлення медицини - Шмигаль

Рада ухвалила в цілому закон щодо наглядових рад медзакладів

БФ "Центр порятунку життя" за підтримки "Ескулаб" побудує в Києві центр реабілітації TYTANOVI

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА