14:17 12.02.2018

Богомолець вимагає ліквідувати "зрівнялівку" в зарплатах лікарів, яка провокує їх на хабарництво або еміграцію

2 хв читати
Богомолець вимагає ліквідувати "зрівнялівку" в зарплатах лікарів, яка провокує їх на хабарництво або еміграцію

 Народний депутат, голова комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець знову вимагає від керівництва країни підвищити зарплати медикам і ліквідувати "зрівнялівку", яка демотивує лікарів і провокує їх на хабарництво або еміграцію.

"Україна сьогодні - єдина країна у світі, де лікарі мають найнижчу зарплату серед усіх професій. Зарплати наших медиків навіть нижчі, ніж у Зімбабве, де економічна ситуація вкрай важка вже багато років", - цитує О.Богомолець її прес-служба в понеділок.

За її словами, за таких умов розраховувати, що система охорони здоров'я в Україні працюватиме ефективно, а медики викладатимуться на 100% не варто.

О.Богомолець наголосила, що в абсолютній більшості країн фахівці, "які рятують життя інших людей, не тільки мають величезну повагу й авторитет, а й отримують за свою працю гідну винагороду".

"Український лікар отримує сьогодні зарплату вдесятеро меншу, ніж польський, у 45 разів меншу, ніж німецький, і майже в 100 разів, - ніж американський. Однак український лікар програє в зарплаті не лише закордонним колегам, а й навіть вітчизняним професіям. Людина, яка навчалася довгі роки в університеті, потім перебувала кілька років в інтернатурі й лише після цього була допущена до лікування пацієнтів, сьогодні отримує менше, ніж люди без вищої освіти у сфері обслуговування і на некваліфікованих роботах", - наголосила нардеп.

Крім цього, вона зазначає, що український уряд зрівняв зарплати лікаря, медсестри й санітарки, і "тепер їхня праця оплачується однаково".

"Таке ставлення уряду до українських лікарів свідчить не лише про їхню байдужість до цих конкретних фахівців. Це яскраве свідчення ставлення влади взагалі до охорони здоров'я українців, адже чиновники чудово розуміють наслідки недофінансування медицини", - заявила О.Богомолець.

За її словами, за останні два роки з України за кордон виїхали близько 70 тис. лікарів, де навіть у найгірших умовах вони отримуватимуть зарплату набагато більшу, ніж в Україні. Внаслідок таких тенденцій, на думку нардепа, на Україну чекає кадровий голод: тут залишаться тільки медики передпенсійного віку та молоді недосвідчені лікарі щойно після інтернатури.

"Усе це означатиме подальше погіршення якості медичного обслуговування та зростання кількості лікарських помилок", - прогнозує О.Богомолець.

Вона зазначила, що вже багато разів офіційно та неофіційно зверталася до керівництва Міністерства охорони здоров'я і уряду з вимогою виправити ситуацію.

"Я ще раз, знову вимагаю в керівництва країни підвищити зарплати медикам і ліквідувати "зрівнялівку", яка принижує гідність лікаря, демотивує його і штовхає або на шлях хабарів, або на від'їзд за кордон", - заявила О.Богомолець.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МОЗ у 2023 р. скоротило кількість закуплених за механізмом ДКД ліків - "Санофі"

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

Майже 11,2 тис. генераторів встановлено в українських клініках - МОЗ

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА