17:00 01.03.2018

Вимоги до постачальників медпослуг можуть бути затверджені найближчим часом - Ковтонюк

3 хв читати
Вимоги до постачальників медпослуг можуть бути затверджені найближчим часом - Ковтонюк

Низка нормативних актів щодо автономізації медзакладів, зокрема вимоги до постачальників медпослуг, можуть бути затверджені найближчим часом, прогнозує заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк.

Серед цих нормативних актів - також перелік платних послуг з медобслуговування, перелік закладів охорони здоров'я, що не підлягають автономізації, а також орієнтовний договір між закладами охорони здоров'я і розпорядником бюджетних коштів.

"Досі ці нормативні акти не були прийняті через ухвалення законопроекту про держфінансові гарантії. Розробка цих актів була під впливом цього закону. Вони будуть узгоджені з цим законом і будуть розроблені в найближчий час", - сказав він на засіданні підкомітету з медреформи комітету Верховної Ради з охорони здоров'я в середу.

П.Ковтонюк також повідомив, що "найближчим часом" будуть ухвалені нормативні акти щодо медреформи, зокрема, порядок надання первинної меддопомоги, порядок вибору лікаря первинної медичної допомоги та порядок функціонування системи електронної охорони здоров'я (eHealth).

Разом з тим, він зазначив, що для автономізації достатньо чинних нормативних актів.

П.Ковтонюк нагадав, що за перший місяць 2018 року 75 медзакладів самостійно пройшли процедуру автономізації "без наказу і доручення".

"Зараз, я думаю, цей процес піде активніше", - сказав він.

Заступник міністра охорони здоров'я закликав обласні департаменти охорони здоров'я поширювати розроблені Міністерством охорони здоров'я методичні рекомендації з автономізації медзакладів.

"Методичні рекомендації вже потрапили в усі обласні управління охорони здоров'я. Вони постійно оновлюються, і ми просимо обласні департаменти і міські департаменти поширювати оновлені версії", - сказав він.

П.Ковтонюк пояснив, що оновлення рекомендацій пов'язане з практичними відповідями на запитання, з якими мають справу медзаклади в процесі автономізації на місцях.

Серед таких питань, зокрема, необхідність зміни ЄДРПУО, деякі питання оподаткування та реєстрації підприємств.

"Ми одразу звертаємося до відповідного органу, отримуємо роз'яснення і додаємо в ці рекомендації", - запевнив П. Ковтонюк.

Разом з тим, він закликав керівників медзакладів "не впадати в настрої дикого капіталізму" з розрахунку на отримання прибутку від продажу медпослуг.

"Було, наприклад, що деякі медзаклади зверталися до нас, мовляв, вони хочуть бути автономізованими і почати продавати людям медпослуги. Потрібно розуміти, що основним покупцем медпослуг буде держава в особі НСЗУ", - сказав він.

Як повідомлялося, Міністерство охорони здоров'я внесло зміни до методичних рекомендацій щодо автономізації медичних закладів, необхідної для реформування системи охорони здоров'я. Рекомендації повинні допомогти органам місцевого самоврядування, керівникам департаментів та управлінь охорони здоров'я, а також самим закладам у зміні господарсько-правового статусу - перетворення з бюджетного закладу на комунальне некомерційне підприємство (КНП).

Автономізація медзакладів є обов'язковою для їх долучення до медичної реформи, оскільки тільки статус КНП дозволить мед закладам співпрацювати із замовником послуг - Національною службою здоров'я України.

У жовтні 2017 року парламент підтримав у другому читанні та в цілому законопроект про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів, який впроваджує принцип фінансування "гроші за пацієнтом".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дніпропетровська область отримала від чеських партнерів мобільне реанімаційне відділення на 13 пацієнтів

МОЗ завершило перевірку ВЛК у Києві

Усі бюро судмедекспертизи до середини 2024 року увійдуть до єдиної національної системи під управлінням МОЗ - Кузін

Через війну в Україні не діагностують до 30% випадків туберкульозу

Українські клініки отримають іще 73 потужні генератори в рамках проєкту МОЗ і СБ

Фонд UNFPA за підтримки Швеції та Норвегії передав Україні ще дві мобільні гінекологічні клініки

Кабмін затвердив стратегію добровільного донорства крові до 2028 року

У Києві почалося створення найсучаснішого Центра протезування для військових - Кличко

Мерія Лондона повідомила про початок благодійної програми з відправки авто в Україну на базі ініціативи Кличка

Волонтери ТЧХУ Житомирщини зустріли 51-й евакуаційний поїзд із Донецької області

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА