08:09 02.04.2018

У понеділок в Україні стартує перший етап медреформи - кампанія з обрання лікаря первинної медичної допомоги

3 хв читати
У понеділок в Україні стартує перший етап медреформи - кампанія з обрання лікаря первинної медичної допомоги

У понеділок в Україні стартує кампанія з обрання лікаря первинної медичної допомоги "Лікар для кожної сім'ї", яка стане першим етапом медичної реформи.

Згідно з повідомленнями Міністерства охорони здоров'я, в рамках кампанії українці будуть підписувати декларації з сімейним лікарем, терапевтом або педіатром. На основі цих декларацій пацієнт буде закріплений за конкретним лікарем, а лікар буде отримувати оплату в залежності від кількості пацієнтів, які підписали з ним декларацію. Нарахування оплати за новими принципами почнеться з 1 липня. У МОЗ прогнозують, що зі стартом медреформи доходи сімейних лікарів, терапевтів і педіатрів істотно виростуть.

Разом з тим, Міністерство охорони здоров'я попереджає, що терапевт може обслуговувати до 2 тис. пацієнтів, сімейний лікар - 1,8 тис., педіатр - 900. Дані нормативи прораховані виходячи з середнього діючого завантаження дільничних лікарів. При цьому МОЗ попереджає, що сімейному лікарю або терапевту не потрібно буде щомісяця приймати всіх пацієнтів, які підписали з ним декларацію.

Для підписання декларації пацієнти повинні обрати лікаря в будь-якому медичному закладі, який надає первинну медичну допомогу, не обов'язково за місцем проживання.

Разом з тим, Міністерство охорони здоров'я звертає увагу, що підписання декларацій буде можливо тільки в тих медзакладах, які приєдналися до реформи. Такі медустанови будуть брендовані відповідною наклейкою з тексом "Тут можна обрати свого лікаря". Ця наклейка свідчить, що медзаклад підключено до системи електронної охорони здоров'я ehealth.gov.ua

Для підписання декларації пацієнти повинні мати з собою паспорт, ідентифікаційний код і мобільний телефон, на який буде надіслано код підтвердження. Для дітей до 14 років необхідне свідоцтво про народження дитини.

У медустанові пацієнти повинні звернутися в реєстратуру, а уповноважений працівник медустанови - працівник реєстратури, медсестра або лікар введе дані пацієнта в електронну систему. На мобільний надійде СМС з кодом, який потрібно буде повідомити працівнику медустанови.

МОЗ попереджає, що для підписання декларації не потрібно заповнювати жодних паперових бланків або заяв. Декларації будуть друкуватися з системи після введення даних конкретного пацієнта. Пацієнт повинен підписати два роздрукованих примірники, один яких залишається в медустанові, а другий - у пацієнта.

Співробітник медустанови підтвердить декларацію електронним підписом і відправить її в електронну систему.

Після підписання декларації Національна служба здоров'я буде направляти гроші за ведення конкретного пацієнта конкретному лікарю.

Разом з тим, Міністерство охорони здоров'я звертається з проханням інформувати про випадки відмови в підписанні декларації або про порушення порядку її підписання.

Відомство зазначає, що кампанія з підписання декларації з сімейним лікарем не має термінів закінчення, тому немає необхідності підписувати декларації в перші дні або тижні кампанії.

Разом з тим, відомство рекомендує не відкладати підписання декларації надовго, щоб мати можливість підписати декларацію з лікарем, якому довіряє пацієнт.

Крім того, МОЗ нагадує, що надання первинної медичної допомоги залишається безоплатним.
 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Охтирці відкрили збірно-модульну конструкцію для розміщення бригад швидкої допомоги

НСЗУ законтрактувала на проведення хіміотерапії в межах ПМГ 97 медзакладів на 2,41 млрд грн

Медзаклади отримають іще 52 потужні генератори для роботи на випадок відключень електроенергії

На відновлення зруйнованої агресором медичної інфраструктури в Україні потрібно щонайменше $14,2 млрд

Співзасновник медлабораторії "Ескулаб" заявляє про ризики зупинки роботи мережі, невиплати зарплати і податків через спробу рейдерського захоплення

Лікарня "Охматдит" увійде до ПМГ із 2025 року

Інститут ім. Філатова продовжить розвивати використання ШІ для діагностики очних хвороб

Попит на неврологічні препарати з початку року суттєво зростає - експерт

Фармроздріб у 2024 р. підхопив минулорічний тренд зростання частки дієтичних добавок і ВТМ аптечних мереж - експерт

Актуальні тенденції попиту на фармринку відображають зміни потреб населення через війну - думка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА