12:06 26.11.2013

Генсек НАТО сподівається, що Україна рано чи пізно підпише угоду з Євросоюзом

2 хв читати
Генсек НАТО сподівається, що Україна рано чи пізно підпише угоду з Євросоюзом

Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен сподівається, що Україна рано чи пізно підпише угоду з Євросоюзом про асоційоване членство.

"Підписання цієї угоди насамперед - в інтересах України, оскільки це сприяє поглибленню її відносин і з Євросоюзом, і з НАТО. Зізнаюся, я був дещо здивований ухваленим у Києві рішенням, але поважаю вибір України й той шлях, яким вона бажає збудувати відносини з Євросоюзом і НАТО", - сказав А.Ф.Расмуссен у понеділок у Брюсселі в інтерв'ю Громадському мовцю Грузії.

Він зазначив, що ні Євросоюз, ні НАТО не втручаються у внутрішні справи окремих держав, і вони підтримують засади самостійного вибору державами щодо приєднання до певного об'єднання.

"Проголошена нами політика відкритих дверей означає, що країни, які хочуть стати членами Євросоюзу або НАТО, мають відповідати нашим критеріям", - сказав генсек альянсу.

Відповідаючи на запитання, що Росія впродовж найближчого року може посилити тиск на Україну, Грузію і Молдову, які хочуть підписати угоди з Євросоюзом, і що рішення українського керівництва про припинення підписання цієї угоди було зумовлене тиском Росії, А.Ф.Расмуссен заявив, що якщо Росія чинитиме такий тиск, то вона порушить підписані нею угоди.

"Я не маю докладної інформації про діалог між Києвом і Москвою, і це не так важливо. Ми сподіваємося, що і Росія погодиться з принципом, що кожна держава має право самостійного вибору. Ми можемо запропонувати таким державам поглиблення співпраці, зокрема й у плані безпеки", - заявив генсек НАТО.

Говорячи про прагнення Грузії вступити до Євросоюзу та НАТО, він зазначив, що поважає позицію нового грузинського уряду про незмінність зовнішньополітичного курсу.

"Ухвалене у 2008 році рішення НАТО, що Грузія обов'язково буде членом альянсу, залишається в силі, але це відбудеться, коли Грузія виконає наші вимоги й відповідатиме нашим критеріям. Ми продовжуватимемо надавати Грузії допомогу в здійсненні реформ, щоб вона стала повноправним членом НАТО", - заявив А.Ф.Расмуссен.

При цьому він наголосив, що місяць тому Грузія провела президентські вибори за європейськими стандартами, проте є питання, щодо яких триває обговорення в рамках комісії НАТО-Грузія.

"Одне з таких питань - дотримання правосуддя і верховенства закону. Ми дуже уважно спостерігаємо за процесами в Грузії впродовж останнього року й ми побачили, що було затримано багатьох представників колишньої влади. Ми, звісно, не маємо наміру втручатися в ці судові процеси, але дуже важливо, щоб влада не допустила вибіркового правосуддя", - наголосив А.Ф.Расмуссен.

Він повідомив, що вже через тиждень зустрінеться з главою МЗС Майєю Панджикідзе у Брюсселі в рамках роботи комісії НАТО-Грузія.

"Сподіваюся, що і з президентом і прем'єром Грузії зустрінуся дуже скоро", - сказав генсек НАТО.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА