13:11 15.12.2013

ЄС незабаром визначить формат присутності в Україні для допомоги в подоланні політичної кризи - Лінкявичюс

2 хв читати
ЄС незабаром визначить формат присутності в Україні для допомоги в подоланні політичної кризи - Лінкявичюс

Європейський Союз найближчим часом визначить формат своєї присутності в Україні з метою надання допомоги в пошуку виходу з політичної кризи, повідомив в ексклюзивному інтерв'ю інформаційному агентству "Інтерфакс-Україна" міністр закордонних справ головуючої в ЄС Литви Лінас Лінкявичюс.

Говорячи про заплановану на понеділок у Брюсселі Раду ЄС з питань закордонних справ і можливе рішення щодо України, міністр констатував, що міністри мають намір оцінити ситуацію і зрозуміти, як далі поводитися". "Я впевнений, що ми не припинятимемо діалог, тим паче, що Україна дуже важлива країна. Але ми вирішимо, як далі поводитися в діалозі з Україною".

При цьому Л.Лінкявичюс висловив переконання в тому, що представники ЄС "мають продовжувати бути в Україні". "З цією метою я і приїхав: ми хочемо допомогти діалогу, оскільки Україна раніше неодноразово оголошувала про те, що готується підписати угоду про асоціацію з ЄС", - сказав глава МЗС Литви.

"Другий аспект - це безпека. Безперспективно планувати щось, якщо конфронтація наростає, бо наслідки можуть бути сумними. Тому ми сподіваємося, що наша присутність допоможе її стримати і спробуємо знайти раціональний спосіб вирішення ситуації. Для мене найголовніше - безпека. І якщо ми можемо принести хоч крапельку стабільності і спокою, ми маємо тут бути. Але я хочу наголосити, що ми не маємо наміру вплутуватися у внутрішні дискусії - це не наша справа", - пояснив він.

Відповідаючи на запитання агентства, чи йдеться про посередників, глава зовнішньополітичного відомства Литви констатував, що для того, щоб стати посередником, потрібно запрошення сторін, між якими треба бути посередником. "Але ми до цього не дійшли. А ось допомагати діалогу можна", - додав Л.Лінкявичюс.

Коментуючи на прохання агентства пропозицію Європейського парламенту про створення місії ЄС високого рівня, міністр не виключив, що "можливі будь-які варіанти, також обговорювалася можливість відновлення наглядової місії Європейського парламенту Пета Кокса та Олександра Квасневського. "Але про це треба говорити з українськими колегами. Потрібен діалог. Але в реальності, по суті, в Україні є два монологи. Говорить влада, говорить опозиція, але треба, щоб було спільне розуміння ролі цієї місії. Ми готові. Це питання вже порушено. Ми за будь-яке рішення, прийнятне для всіх. Це рішення буде найближчим часом", - запевнив глава зовнішньополітичного відомства Литви.

Л.Лінкявичюс також повідомив про намір постійної присутності кого-небудь з представників ЄС. "Я поїду в неділю, але потім хтось приїде. Хто саме, я не знаю. Але я сказав колегам, що готовий приїхати без черги. І коли закінчиться наше головування в ЄС, це не означає, що закінчиться наша підтримка України", - упевнений він.

Повний текст інтерв'ю буде розміщено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна"

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА