10:47 29.07.2014

Комітет постпредів ЄС обговорить пропозиції щодо економічних санкцій проти РФ з огляду на ситуацію в Україні

2 хв читати
Комітет постпредів ЄС обговорить пропозиції щодо економічних санкцій проти РФ з огляду на ситуацію в Україні

Уперше від початку української кризи Євросоюз переходить до так званої "третьої фази" - секторальних санкцій проти Росії, хоча донедавна, попри тиск із боку США, ЄС обмежувався "другою фазою" - цільовими обмежувальними заходами, що не стосувалося економічних галузей РФ.

Комітет постійних представників країн ЄС (Корепер), як очікується, у вівторок вранці розпочне обговорення запропонованих Європейською комісією (ЄК) та Європейською зовнішньополітичною службою обмежувальних заходів щодо Росії у сфері фінансів, озброєнь, продукції подвійного призначення й високоточних технологій, зокрема енергетики, повідомив напередодні офіційний представник ЄК Джонатан Тодд.

"Голова (Єврокомісії Жозе Мануель - ІФ) Баррозу говорив про врівноважений, добре спрямований пакет (санкцій), що передбачає гнучкість та адаптацію до змін на місцях", - нагадав Дж.Тодд.

"Голова висловив сподівання, що держави-члени досягнуть згоди за цим пакетом на поточному тижні", - зазначив прес-секретар.

Він наголосив, що тепер "держави-члени мають дійти згоди" й уточнив, що Корепер обговорить законодавчі пропозиції Єврокомісії у вівторок 29 липня.

У свою чергу джерело в інститутах ЄС повідомило "Інтерфаксу", що постпреди мають домовитися щодо пропозицій Єврокомісії та Європейської зовнішньополітичної служби. "Це буде узгодження питання, досягнення згоди, а не його вирішення", - уточнив співрозмовник агентства.

За його словами, "рішення Ради ЄС знадобиться у будь-якому разі. У письмовій формі або в результаті засідання, але таке рішення потрібне".

Він зазначив, що впродовж вівторка це процедурне питання може бути вирішене. Джерело відмовилося прогнозувати, коли можна очікувати публікації щодо економічних санкцій в "Офіційному журналі" Євросоюзу. "Все залежатиме від перебігу дискусій", - пояснив представник ЄС.

На його думку, дебати в Корепер у вівторок можуть затягнутися на ввесь день.

Напередодні увечері Корепер погодився додати до списку санкцій щодо Росії фізичних та юридичних осіб, які підтримують тих, хто приймає рішення стосовно порушення територіальної цілісності України, повідомило у Брюсселі джерело в ЄС.

Представник ЄС зазначив, що посли країн ЄС також досягли згоди щодо цільових обмежувальних заходів стосовно низки структур, відповідальних за порушення територіальної цілісності України.

За даними джерела, "посли ЄС погоджували подальші заходи з обмеження торгівлі й інвестицій з Кримом та Севастополем на запит Ради ЄС 16 липня".

Він також повідомив, що ці угоди набудуть чинності після відповідної письмової процедури в Раді ЄС і будуть оприлюднені в "Офіційному журналі" Євросоюзу ввечері в середу 30 липня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

Кулеба поговорив телефоном з міністром закордонних справ Кот-д'Івуару

Нетаньягу після ухвалення РБ ООН резолюції про припинення вогню в Газі скасував візит делегації Ізраїлю в США

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА