17:50 15.09.2014

Домовленості щодо імплементації Угоди про асоціацію - це крок назустріч ЄС і Україні, і РФ, вважає представник президента в Кабміні

2 хв читати
Домовленості щодо імплементації Угоди про асоціацію - це крок назустріч ЄС і Україні, і РФ, вважає представник президента в Кабміні

Домовленості щодо застосування Угоди про асоціацію Україна-ЄС, досягнуті на консультаціях у Брюсселі, є кроком в економічному плані назустріч Україні і певним політичним кроком назустріч Росії з боку ЄС, вважає представник президента України в Кабінеті міністрів Олександр Данилюк.

"ЄС дивиться на це як на процес, головне в якому - результат. Зараз у нас спостерігається досить серйозна ескалація та ЄС пішов назустріч якимось чином політично Росії, але економічно - це крок назустріч Україні", - сказав він на брифінгу в понеділок у Києві.

Данилюк вважає, що керівництво ЄС, комплексно оцінивши ситуацію, вирішило, що такий політичний крок допоможе зняти напругу в ситуації, що склалася на сході України. "Я не виключаю того, що за відсутності цієї домовленості вже наступного тижня або з 1 листопада міг бути новий етап ескалації на сході", - зазначив він.

При цьому представник президента вважає, що немає необхідності юридично закріплювати досягнуті домовленості. Існує алгоритм, як їх реалізовуватимуть. "Є стандартні процедури в Європі, рішення Єврокомісії, Ради ЄС, Європарламенті, це стосується автономних торгових преференцій. Я думаю, що до 1 листопада це все буде зроблено. Європа продемонструвала, що коли необхідно, вони можуть просуватися вперед досить швидко і правильно розставляти пріоритети", - сказав О.Данилюк.

Як повідомлялося, ЄС погодився продовжити дії режиму автономних торгових преференцій для українських експортерів до кінця 2015 року, що надасть можливість Україні повною мірою скористатися перевагами зони вільної торгівлі з ЄС в рамках Угоди про асоціацію. Таким чином, тимчасове набуття чинності Угоди про асоціацію буде відкладено на рік, при цьому Україна продовжить користуватися преференціями в торгівлі з ЄС, а також збереже баланс між реалізацією положень ЗВТ з ЄС і продовженням дії режиму вільної торгівлі з РФ у рамках угоди про вільну торгівлю СНД.

Рішення ЄС про одностороннє зниження мита на українські товари набуло чинності 22 квітня. Раніше передбачалося, що ці заходи діятимуть лише до 1 листопада 2014 року, до моменту набуття чинності зони вільної торгівлі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба закликав союзників активізувати виробництво зброї та "перейти від співчуття до запобігання загибелі людей"

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

ВАКС ухвалив вирок колишньому нардепу Пацкану та звільнив від покарання у зв'язку із закінченням строку давності

НАДС ініційовано навчальну програму "Комунікація та взаємодія з ветеранами/ветеранками на державній службі" для публічних службовців

Завдяки підтримці столичної громади 101 бригада знищила російської техніки майже на 35 мільйонів доларів

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА