14:22 22.10.2014

Україна цього опалювального сезону скоротить споживання газу на 24,5% - "Нафтогаз"

2 хв читати
Україна цього опалювального сезону скоротить споживання газу на 24,5% - "Нафтогаз"

НАК "Нафтогаз України" прогнозує скорочення споживання газу в опалювальному сезоні 2014-2015 років на 24,5%, або на 8,6 млрд куб. м порівняно з попереднім роком - до 26,7 млрд куб. м, повідомив перший заступник голови правління "Нафтогазу" Сергій Перелома.

На розширеному селекторному засіданні уряду за участю голів облдержадміністрацій та газівників у середу він повідомив, що з цього обсягу 10 млрд куб. м становитиме газ власного видобутку, 5,7 млрд куб. м - газ, закуплений за реверсом, а ще значна частка припаде на підіймання газу з підземних сховищ, де його запаси становлять 16,7 млрд куб. м.

"Для стабільного проходження зими вкрай важливим є раціональне використання ресурсів", - наголосив С.Перелома, нагадавши про ухвалену влітку постанову Кабінету Міністрів із затвердженими регіональними лімітами газу.

За його словами, згідно з проведеними оплатами ліміти на третій тиждень жовтня відкрито обсягом 41,8 млн куб. м на добу.

Представник "Нафтогазу" нагадав, що загальна заборгованість підприємств теплової комунальної енергетики (ТКЕ) перед компанією сягнула 14,1 млрд грн, зокрема за спожитий поточного року газ - 4,5 млрд грн.

С.Перелома додав, що рівень розрахунків підприємств ТКЕ за газ знизився з 83% 2012 року до 72% у минулому і 54% у поточному.

Він також повідомив, що поки що лише 301 підприємство ТКЕ, або 22% від їхньої загальної кількості (1400), відкрило спецрахунки для зарахування плати за теплову енергію.

"Отже, нині більшість підприємств теплопостачання не має підстав для законного споживання природного газу", - констатував представник "Нафтогазу".

Проте прем'єр А.Яценюк нагадав, що уряд виділив 7 млрд грн на покриття різниці в тарифах і доручив розпочати газопостачання ТКЕ з огляду на зниження температури навіть за наявності боргів.

Відкриваючи засідання, прем'єр уточнив, що Україні необхідно закупити ще близько 5 млрд куб. м російського природного газу, проте в разі провалу переговорів уряд вимагатиме збільшення реверсного газопостачання, яке нині становить близько 30 млн куб. м на добу, а також готовий постачати близько 200 тис. тонн мазуту за рахунок переробки запасів нафти (грубо - це еквівалент 230 млн куб. м природного газу - ІФ).

За даними "Укртрансгазу", від 20 жовтня почався відбір газу із ПСГ, який того дня становив близько 10 млн куб. м.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА