17:17 22.10.2014

Кримська влада бажає припинити діяльність меджлісу кримськотатарського народу - правозахисники

2 хв читати
Кримська влада бажає припинити діяльність меджлісу кримськотатарського народу - правозахисники

У Кримській польовій місії з прав людини (КПМ) заявляють, що місцева влада Криму реалізовує політику, спрямовану на ліквідацію меджлісу кримськотатарського народу.

Про це йдеться в огляді КПМ, в якому викладено хронологію дій кримської влади, що призвела до фактичного виселення меджлісу з приміщення в Сімферополі, де представники об'єднання збиралися впродовж багатьох років, повідомляє в середу сайт правозахисної організації.

Аналізуючи дії влади Криму, експерти КПМ заявляють, що суд і прокуратура обрали непропорційні заходи в рамках спору між прокуратурою Криму та Благодійною організацією "Фонд Крим", а саме: арешт банківських рахунків "Фонду Крим" і примусове виселення з власного приміщення, яке фонд надавав під офіс меджлісу. Нині "Фонд Крим" не може користуватися своїм майном і банківськими рахунками, провадити свою діяльність і, відповідно, не може надавати допомогу й меджлісу.

"Отже, створено формальні перешкоди для подальшої діяльності меджлісу кримськотатарського народу і НВО БО "Фонд Крим". Такі обмеження порушують свободу об'єднань, яка поширюється на об'єднання із статусом юридичної особи та на неюридичні об'єднання осіб", - вважають правозахисники.

У КПМ нагадали, що меджліс кримськотатарського народу, який існує з 1991 р., згідно з постановою Верховної Ради України №1140-18 від 20 березня 2014, є найвищим виконавчим органом Курултаю, виборного представницького органу кримських татар, що представляє інтереси кримських татар у взаєминах із державами й міжнародними структурами. При цьому представники нині чинної влади в Криму не визнають меджліс, зазначено у звіті КПМ.

Як повідомлялося, 16 вересня в Сімферополі російські силовики впродовж 11 годин провадили обшук у будівлі меджлісу народу на вул. Шмідта, 2, під час якого вилучили документацію меджлісу, комп'ютерну техніку, а також особисті речі та гроші колишнього голови меджлісу Мустафи Джемілєва.

17 вересня судовий пристав-виконавець зачитав гендиректору БО "Фонд "Крим" Ризі Шевкієву постанову Центрального райсуду Сімферополя, згідно з якою фонд, що є власником будівлі на вул. Шмідта, 2, а також меджліс і газета "Авдет" зобов'язані протягом доби звільнити приміщення, яке вони займають. Крім того, за позовом прокуратури Криму було заарештовано рахунки організації у "Владикомбанку". Також фонду було заборонено відкривати нові рахунки.

29 вересня Центральний райсуд Сімферополя задовольнив позов прокуратури Криму й зобов'язав БО "Фонд Крим" вивести із списку засновників М.Джемілєва, якому в квітні поточного року російська влада заборонила на п’ять років в'їзд до Росії, зокрема до Криму.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА