14:45 23.10.2014

На виборах доВР зможуть проголосувати менш ніж 10 тис. військових, які беруть участь в АТО - глава Міноборони

3 хв читати
На виборах доВР зможуть проголосувати менш ніж 10 тис. військових, які беруть участь в АТО - глава Міноборони

На позачергових виборах до Верховної Ради України зможуть проголосувати до 10 тис. військових у зоні АТО, повідомив міністр оборони України Степан Полторак.

"Те, що ми встигли зробити, і внесли до реєстру виборців, і буде можливість проголосувати до 10 тис. військовослужбовцям. Решта особового складу такої можливості не матиме", - сказав він на нараді за участю прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, міжнародних та українських спостерігачів у четвер у Києві.

С.Полторак також повідомив, що кілька військовослужбовців подали судові позови "для того, щоб визнали їхнє право на голосування".

При цьому він зазначив, що підтримує такі дії особового складу.

У свою чергу, міністр юстиції Павло Петренко зазначив, що його відомство готове надавати правову допомогу в обстоюванні прав військовослужбовців на волевиявлення на парламентських виборах в зоні АТО.

"Ми надаватимемо правову допомогу всім нашим військовослужбовцям, які виявлять бажання піти до судових органів. Відповідні консультації надаватимуть наші місцеві органи юстиції на місцях", - сказав він.

Глава Мін'юсту зазначив, що, згідно з роз'ясненням ЦВК, можливо забезпечити голосування українських військовослужбовців за аналогією з тими особами, які перебувають на інших територіях, зокрема, тимчасово переміщеними особами та особами, які змінили місце перебування в день голосування.

П.Петренко висловив сподівання, що спільна робота Мін'юсту, ЦВК, Збройних сил і Нацгвардії надасть можливість проголосувати максимальній кількості військовослужбовців у зоні АТО.

Як повідомлялося, 20 жовтня на засіданні Верховна Рада не змогла внести до порядку денного законопроекти про забезпечення належної організації виборчого процесу (автор Давид Жванія) та реалізації конституційних виборчих прав учасників АТО на парламентських виборах 26 жовтня 2014 року (автор Леонід Ємець). Голова Верховної Ради Олександр Турчинов двічі ставив на голосування включення до порядку денного законопроекту Д.Жванії і п'ять разів - законопроект Л.Ємця, але жодного разу його пропозиції не набрали необхідних 226 голосів.

Законопроект Л.Ємця передбачав дозвіл учасникам АТО брати участь у парламентських виборах на місцях, де вони наразі перебувають, а не в місцях реєстрації.

Законопроект Д.Жванії також дозволяв військовослужбовцям в АТО голосувати не за місцем реєстрації, крім того, пропонував посилити охорону виборчих дільниць, транспортування бюлетенів та іншої виборчої документації. Цей законопроект було узгоджено у ЦВК.

Президент України Петро Порошенко заявив, що "це аморально для народних депутатів позбавляти кращих синів України, українських вояків їхнього конституційного права обирати собі владу - вони більше варті, ніж будь-хто інший".

Ввечері того дня представник президента у Верховній Раді України Руслан Князевич заявив, що питання надання українським військовослужбовцям, які беруть участь в АТО, можливості голосування на позачергових парламентських виборах може бути вирішене у непарламентський спосіб.

У вівторок П.Порошенко доручив керівникам військових відомств зібрати заяви солдатів і внести їх до реєстру виборців на заплановані на 26 жовтня вибори до Верховної Ради України. Він також повідомив, що до реєстру вже внесено 10 тис бійців, що пребувають у зоні проведення антитерористичної операції на сході України і лише 25 тис солдатів.

Позачергові парламентські вибори в Україні заплановані на 26 жовтня 2014 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА