15:32 30.03.2015

Депутати просять перевірити законність походження коштів, на які Фірташ та Льовочкін купили телеканал "Інтер" у 2013 році

3 хв читати
Депутати просять перевірити законність походження коштів, на які Фірташ та Льовочкін купили телеканал "Інтер" у 2013 році

Група народних депутатів фракції "Народний фронт" просить генерального прокурора України Віктора Шокіна перевірити джерело походження коштів на придбання телеканалу "Інтер" бізнесменом Дмитром Фірташем та головою адміністрації екс-президента Віктора Януковича Сергієм Льовочкіним в екс-першого віце-прем'єра України Валерія Хорошковського в 2013 році.

"Ми провели зустріч із генеральним прокурором Віктором Шокіним і передали йому нашу заяву, в якій вимагаємо розібратися в джерелах походження коштів на придбання за $2,5 млрд у лютому 2013 року Д.Фірташем та С.Льовочкіним, головою адміністрації Януковича, телевізійного каналу Валерія Хорошковського", - сказав народний депутат Антон Геращенко після зустрічі з генпрокурором у Києві в понеділок.

У заяві депутати також просять розібратися "в тому, як відбувалася операція з продажу 29% акцій телеканалу "Інтер", що належать російському каналу "ОРТ", за $100 млн наприкінці січня цього року.

"У нас є підозри, що ці операції могли бути профінансовані Російською Федерацією, її державними банками, і метою цих операцій був реальний контроль над частиною українського медіапростору з боку РФ", - зазначив А.Геращенко.

За словами депутата, генеральний прокурор прийняв заяву і доручив керівнику одного з управлінь Генпрокуратури Павлу Жебрівському провадити розслідування.

А.Геращенко зазначив, що у цій справі має бути допитано В.Хорошковського, Д.Фірташа, С.Льовочкіна, а також осіб, які були уповноважені здійснювати зазначені операції.

Як повідомлялося, в лютому 2013 року Д.Фірташ в партнерстві з С.Льовочкіним придбали Inter Media Group у В.Хорошковського. Продавець пояснив цей крок відсутністю можливості забезпечувати розвиток групи. За його даними, угоду було укладено виходячи з оцінної вартості $2,5 млрд.

До медіагрупи Inter Mediа Group Ltd. входять телеканали "Інтер", "Інтер+", НТН, К1, К2, "Ентер", "Ентер-Фільм", "Мега", Zoom, а також інші компанії у сфері продакшн і маркетингу. Найбільш популярним із них є телеканал "Інтер": згідно з даними Індустріального телевізійного комітету (ІТК), у грудні він лідирував за часткою глядачів серед усіх українських каналів із показником 15,15%, випереджаючи телеканал "1+1" і канал "Україна", у яких ці показники становили 10,4% та 8,98% відповідно.

3 лютого 2015 року пакет акцій ПрАТ "Телеканал "Інтер" у розмірі 29%, що належав ВАТ "Первый канал" (Москва, РФ), було перереєстровано на кіпрську Vacea Ventures Limited. Перед цим Group DF Д.Фірташа повідомила про те, що GDF Media Limited та підконтрольна їй Inter Media Group Limited сконцентрували 100% "Інтер", викупивши 29% у "Первого канала" та 10% у ТОВ "Пегас телебачення" (Україна), після чого контроль та управління 100% акцій телеканалу "Інтер" повністю здійснюють компанії, власниками яких є Д.Фірташ (мажоритарний пакет) і С.Льовочкін (міноритарний пакет).

Згідно з інформацією, 29% акцій, що належали російському "Первому каналу", було придбано за ринковою вартістю - за $100 млн, а операція з викупу не була в пріоритеті групи, однак її довелося прискорити через політичний тиск. Прес-служба Group DF також уточнила, що GDF Media Limited ще в лютому 2013 року отримала в Антимонопольному комітеті України попередній дозвіл на придбання контролю над групою компаній, до складу якої входить і телеканал "Інтер".

Телеканал "Інтер" у 2014 році збільшив чистий збиток у 2,9 раза - до 761,038 млн грн. Штат компанії на кінець звітного періоду становив 287 людей, збільшившись на 66,9%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

Ердоган заявив, що удари Ірану по Ізраїлю спровокував Нетаньягу

Частина республіканців готова проголосувати за відставку спікера Палати представників США за його позицію щодо допомоги Україні та Ізраїлю

Стефанчук у ПАРЄ: Минув час засудження російської агресії, настав час об'єднаного спротиву терору РФ

Китай схвалює ідею мирної конференції для врегулювання "української кризи" за участю Росії та України - Сі Цзіньпін

Поділ допомоги Україні та Ізраїлю свідчить про те, що "це чиста політика і питання виборів" - Зеленський

Дуда: Зернова проблема - питання політичне, його має вирішити Брюссель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА