10:26 01.04.2015

Шведські екс-глава МЗС Більдт і економіст Аслунд, а також екс-прем'єр Литви Кубілюс запрошені консультантами в Київ

2 хв читати
Шведські екс-глава МЗС Більдт і економіст Аслунд, а також екс-прем'єр Литви Кубілюс запрошені консультантами в Київ

Колишній прем'єр Литви, лідер партії Союз вітчизни - Литовські християнські демократи (СВ-ЛХД) Андрюс Кубілюс запрошений на роботу в створену президентом України Петром Порошенком команду зарубіжних радників, покликаних сприяти в проведенні реформ в цій країні.

Як підтвердив BNS А.Кубілюс, він отримав таку пропозицію телефоном у вівторок увечері від колишнього президента Грузії Михайла Саакашвілі, який очолює засновану в лютому цього року Міжнародну консультативну раду з реформ України.

"Він мені подзвонив, сказав мені, хто може увійти до складу цієї ради з інших відомих європейських політиків, і я погодився", - сказав А.Кубілюс BNS.

За його словами, М. Саакашвілі назвав і кілька інших потенційних радників, з якими ведуть переговори або вже домовлено про роботу. Це колишній прем'єр і багаторічний міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт, голова Комітету Європейського парламенту (ЄП) у закордонних справах Ельмар Брок, колишній віце-президент ЄП Яцек Сар’юш Вольський, екс-прем'єр Словаччини Мікулаш Дзурінда, а також відомий шведський економіст Андерс Аслунд, який був радником з питань економіки у колишнього президента України Леоніда Кучми і у прем'єра Латвії Валдиса Домбровскіса.

А. Кубілюс сказав, що ця консультативна нарада, швидше за все, працюватиме неформально, проте має час від часу проводити засідання в Україні.

"В Україні працює чимало литовців - від нашого колишнього віце-міністра економіки Адомаса Аудіцкаса до Неріюса Удренаса, колишнього радника президента, і колишнього єврокомісара Альгірдаса Шямяти, працює чимало грузин на відповідальних посадах. Наша робота буде не такою, як у них, хто працює на місці, але, маючи такий досвід роботи на посадах глав урядів або на інших посадах, (можна) дати більше рекомендацій уряду України, як запроваджувати реформи й водночас бути адвокатами програми цих реформ на заході", - сказав BNS А.Кубілюс.

За його словами, головні реформи в Україні все ще мають відбутися в галузях економіки, управління, боротьби з корупцією і та правоохоронній сфері.

М. Саакашвілі призначений головою Міжнародно консультативно ради з реформ в лютому, коли команда радника могла би розпочати роботу, А.Кубілюс поки що не знає.

Зараз, окрім уже згаданих представників Литви, в уряді України працює також Айварас Абромавічюс, у якого і литовське, і українське громадянство.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА