16:05 15.05.2015

Робоча група з децентралізації при Конституційній комісії виступає за трирівневий адмінподіл України: громади, повіти, регіони

2 хв читати
Робоча група з децентралізації при Конституційній комісії виступає за трирівневий адмінподіл України: громади, повіти, регіони

Робоча група з питань децентралізації при Конституційній комісії пропонує закріпити в Основному законі трирівневий адміністративно-територіальний устрій.

"Робоча група пропонує організовувати самоврядування на трьох рівнях", - розповів модератор цієї групи Михайло Теплюк.

За його словами, була пропозиція назвати нижній рівень волостю. "Поки що не прийшли до єдиної думки в цьому питанні. Поки що робоча група залишилася на позиції назвати первинний рівень, первинну адміністративно-територіальну одиницю низовою громадою", - розповів М.Теплюк.

"Враховуючи, що буде процес реформування наявних районів, члени робочої групи пропонують - це робочий варіант - називати середню ланку в системі адміністративно-територіального устрою - повіт і вищу ланку - регіон".

Крім того, робоча група пропонує на конституційному рівні закріпити особливий статус за Києвом та Севастополем.

М.Теплюк зазначив, що навколо понять "громада" і "повіт" у робочій групі були широкі дискусії. "Члени робочої групи вирішили запропонувати Конституційній комісії такі визначення: одне або кілька поселень із прилеглими територіями становлять громади. Повітом є адміністративно-територіальна одиниця, до якої входить кілька громад", - сказав він.

Члени робочої групи пропонують закріпити, що органом місцевого самоврядування громади є рада як представницький орган і відповідні виконавчі органи.

Робоча група вважає за необхідне встановити, що виконавчі органи місцевого самоврядування, які сформуються на рівні громад, є підконтрольні та підзвітні відповідним радам.

"Що стосується організації самоврядування на повітовому та обласному рівні, тут пропонують передбачити формування рад повітових і обласних, які мають сформувати свої виконавчі органи. Ці органи мають бути підзвітні та підконтрольні відповідним повітовим та обласним радам", - пояснив М.Теплюк.

Водночас він розповів: "Була дискусія, чи можуть бути поєднані посади голови виконкому повітової та обласної рад. За результатами дискусії дійшли висновку, що ці посади не можуть бути поєднані".

Крім того, робоча група з децентралізації пропонує закріпити, що одна особа не може мати кількох представницьких мандатів - бути депутатом ради громади, повіту або області одночасно.

"Дійшли висновку, що на конституційному рівні необхідно скасувати неможливість поєднання представницьких мандатів", - додав модератор групи.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА