15:43 18.05.2015

Кримських татар на півострові позбавили можливості проводити свої акції, дозволивши лише відвідувати мечеті й молитися вдома

3 хв читати
Кримських татар на півострові позбавили можливості проводити свої акції, дозволивши лише відвідувати мечеті й молитися вдома

Сучасна кримська влада зробила усе можливе для недопущення масових акцій кримських татар з нагоди 71-ої річниці депортації кримськотатарського народу, заявив лідер меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України Рефат Чубаров.

"Цього року вони заборонили будь-які масові меморіальні заходи, за винятком тих, які проводить окупаційна влада і деякі колаборанти з кримських татар, - на жаль, вони є, хоча дуже мало. Вони проводять такі заходи публічно для демонстрації свого нібито розуміння й усвідомлення суті трагедії 18 травня", - заявив Р.Чубаров на прес-конференції в Києві в понеділок.

За його словами, нинішня кримська влада залишила кримським татарам тільки мечеті, "але там теж усе під наглядом", також можна "сидіти і молитися вдома".

Р.Чубаров нагадав, що кримські татари проводили меморіальні заходи 18 травня щорічно, зокрема у вигнанні, коли збиралися на кладовищах і молилися.

"І усе це об'єднувало кримських татар, давало змогу зберегти пам'ять. Після повернення в Крим напередодні і в день 18 травня ми проводили цілу низку меморіальних заходів - і з владою, і без неї. Але минулого року окупанти спробували заборонити масові заходи - це їм вдалося реалізувати наполовину: нам не дозволили зібратися в центрі Сімферополя - вони заполонили місто сотнями новеньких автозаков, які приганяли з території Росії, тисячами військових. Ми той мітинг провели на околиці Сімферополя і в багатьох районних центрах", - відмітив він.

За словами Р.Чубарова, усі члени меджлісу напередодні 18 травня отримали "так звані попередження" про недопущення екстремістських дій. Також, додав він, "у застінках ФСБ" сьогодні перебувають четверо кримськотатарських активістів.

Водночас лідер междлісу впевнений, що російська влада незабаром буде змушена залишити Крим, зважаючи на те, що він закликав співвітчизників, які проживають на півострові та за його межами, набратися терпіння і зберігати єдність.

"Шановні брати і сестри, дасть Аллах, і ввесь тягар, що знову ліг на нас, незабаром зникне, російські окупанти, що захопили Крим, змушені будуть тікати з нашої землі. Ми робимо все можливе, щоб наблизити ці радісні дні", - сказав Р.Чубаров у своєму відеозверненні, присвяченому 71-й річниці депортації кримських татар, розміщеному на відеосервісі YouTube.

За його словами, для цього потрібен час. "Тому наші співвітчизники в Криму і ті, хто змушений перебувати за його межами, мають бути в єдності. Ми розуміємо, що сьогодні найбільше страждають співвітчизники, які проживають у Криму. Нехай вам дасть Аллах терпіння і сил, можливості знову об'єднатися на рідній землі", - додав глава меджлісу, звертаючись до співвітчизників кримськотатарською мовою.

Як повідомлялося, в Києві тривають меморіальні заходи із вшанування пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу - депортації 18 травня 1944 року.

Так, 18 травня о 16.00 у Національній опері України відбудеться офіційний меморіальний захід "Вечір-реквієм", у якому візьмуть участь керівники найвищих органів державної влади й управління України, члени меджлісу кримськотатарського народу, народні депутати України, представники громадськості, студентство.

Цього ж дня о 18.00 на майдані Незалежності відбудеться Всеукраїнський траурний мітинг на згадку про жертв геноциду кримськотатарського народу. На ньому виступлять керівники та члени меджлісу, представники політичних партій і громадських організацій, народні депутати України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

Прем'єр-міністр Бельгії має намір на саміті ЄС порушити питання російського втручання в майбутні в ЄС вибори

ПАРЄ визнала нелегітимним президента РФ Путіна, а РПЦ - інструментом пропаганди

Порошенко назвав три ключові завдання для збереження держави: зміцнення ЗСУ, фортифікації і децентралізована енергетика

Більшість українців вважає, що Україна зберігає власний суверенітет - опитування КМІС

США мають намір запровадити санкції проти ІранСША мають намір запровадити санкції проти Ірану

Законопроєкт про іноагентів віддалить Грузію від ЄС

Порошенко передав військовим ще 5 новітніх комплексів РЕБ "Ай-Петрі СВ"

Китай справді може допомогти відновити справедливий мир для України - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА